Saffrans- och lökris
Toppa gärna med rostad mandel och sultanrussin
Servings: 6 pers
Author: Jojo
- 4 dl basmatisris
- 4 msk olja
- 1 gul lök
- 1.5-2 tsk sju kryddor
- 0.5 g saffran
- Grönsaks- eller kycklingfond
- En klick smör
Skölj riset genom att mäta upp det och hälla i en större kastrull eller gryta. Fyll på vatten och rör försiktigt så blir vattnet mjölkigt. Häll av vattnet och fyll på med mer vatten och repetera detta tills vattnet är klart, ca 6-7 gånger. Häll av allt vatten. Häll på ordentligt med vatten och låt stå minst 30 minuter men gärna upp emot två timmar. Häll av vattnet.
Finhacka löken i oljan och stek mjuk på medelvärme utan att få så mycket färg. Tillsätt sju kryddor och saffran och rör runt. Tillsätt riset och blanda försiktigt runt ett par minuter innan du fyller på med kycklingbuljong. Fyll på så det blir ca en cm ovanför riset. Lägg i smörklicken. Låt koka upp och sänk värmen till låg. Lägg på locket och låt sjuda till riset är klart. Fyll ev på med mer buljong om det skulle behövas.
Servera riset med kycklingen i tomatsås och toppa gärna med sultan- eller gula russin och rostad mandel.