Nattjäst Focaccia
Servings: 9 bitar
Author: She bakes sourdough, Instagramkonto
- 400 g vetemjöl, t ex Tipo 00
- 280-320 g vatten
- 7 g salt
- 3 g torrjäst eller 80 g surdeg
- 12 g olivolja
Dag 1Blanda vatten, mjöl, salt, jäst och olivolja tills allt mjöl är helt inblandat.Låt jäsa 30 minuter.Ta tag i degen kl 12 (se den runda degen som en klocka). Lyft upp och sträck ut degen och vik mot dig och stoppa den änden kl 6. Vrid skålen och gör om detta moment tre gånger till. (Sök på strech and fold dough på youtube om du är osäker). Detta får igång glutentrådarna. Jäs ytterligare 30 minuter. Denna gång lossar du försiktigt på degen med fuktiga fingrar och lyfter upp degen och låter den hänga ned på två sidor. Vik in ändarna omlott. Vrid skålen 90 grader och gör om samma sak. (Coil fold på engelska). Jäs 30 minuter till och gör om den andra vikningen.Låt jäsa 30 minuter till i rumstemperatur och täck sedan över och ställ in i kylen över natten (eller upp till 48 timmar).Ta ut degen ur kylen och stjälp försiktigt över i den form du vill baka brödet i (häll i olivolja i botten) . Låt jäsa till dubbel storlek och häll sedan lite olivolja på toppen. Stoppa ned fingrarna och gör gropar som olivoljan kan glida ned i. Strö över lite flingsalt ev någon krydda.Grädda i 20-30 minuter i 230 grader.