Moules marinères
Receptet är för två rejäla portioner musslor men räcker gott och väl till 4-6 mindre förrättsportioner. Öka lite på mängden vin och grädde bara för det är det som blir magiskt! Aioli är gott att doppa brödet i. Eller servera med pommes frites till - Moules Frites: Belgiens nationalrätt!
Servings: 2 pers
Author: Jojo
- 1 kg blåmusslor
- 1 bananschalottenlök eller två vanliga
- 2 vitlöksklyftor
- 0.5 liten fänkålsstånd
- 0.5 röd chili (smaka så den inte är för stark och tar över smaken, minska mängden i så fall)
- 2 msk smör
- 2 dl vitt vin
- 2 dl grädde
- 0.5 fiskbuljongtärning
- peppar från kvarn
- persilja och dill
Lägg musslorna i kallt vatten ca 30 minuter så att ev sand "spottas" ut. Byt gärna vatten ett par gånger så att det är riktigt kallt. Borsta rent alla musslor och släng alla trasiga och alla som inte stänger sig när du knackar på dem. Finhacka schalottenlöken och chilin och skiva vitlöken. Skär fänkålen i tunna skivor. Smält smöret på medelvärme. Häll i lök, vitlök, chili och fänkål. Rör och låt det precis börja mjukna men inte få färg. Häll på vin, grädde och buljongtärning och koka upp. Smaka av med peppar och ev salt om du tycker att det behövs. Lägg försiktigt i musslorna, skaka om och lägg på locket. Låt koka 3-4 minuter eller tills musslorna öppnat sig. Rör om en gång under tiden. Finhacka lite persilja och blanda i. Servera med smörstekt bröd, gärna gnuggat med lite vitlök. Toppa musslorna med dill.