Köttgryta i lergryta
Receptet räcker gott och väl till 6 lagom portioner...om man inte har hungriga tonåringar vid bordet ;)
Servings: 4 personer
Author: Jojo
- 300 g rimmat bogfläsk
- ca 100 g små champinjoner
- 800 g fransyska (eller valfri styckdetalj) av vildsvin
- 2 gula lökar eller en påse steklök
- 1 vitlöksklyfta
- 4-5 morötter
- 2 lagerblad
- 2 dl rött eller vitt vin
- 4 dl vatten
- 1 mörk oxbuljongtärning
- 10 kryddpepparkorn
- 10 grönpepparkorn
- 5 vitpepparkorn
- 1 msk torkad timjan
- 2-3 dl grädde
Tillbehör
- potatismos, gärna smaksatt med Philadelphia tryffel
- pressgurka, syltlök, rödbeta, gelé
Börja med att blötlägga lergrytan.Skär bogfläsket i tärningar och stek lite olja och smör. Ta upp och lägg åt sidan. Fortsätt att steka de hela champinjonerna och ta sen även dem åt sidan.Dela köttbiten i 2x2 cm stora bitar och stek i samma stekpanna som förut, tillsätt mer fett om champinjonerna sugit åt sig allt fett. Klyfta upp löken och tillsätt även den.Lägg över kött och lök i lergrytan. Skala och skiva upp morötterna i önskad storlek. Lägg dem ovanpå köttet. Häll i vin och vatten och tillsätt allt utom grädde, champinjoner och bogfläsk. På med locket.Ställ in i kall ugn och sätt ugnen på 175 grader varmluft, 200 vanlig. Låt gå ca tre timmar och kolla så att det fortfarande finns vätska kvar, häll annars på lite vatten, ngn dl kanske.När du tycker att köttet är mört häller du över grädden tillsammans med svampen och fläsket. Blanda runt lite och lägg sedan på locket igen och kör minst en halvtimme till, gärna en timme.Koka under tiden potatis och gör potatismos. Jag brukar värma lite mjölk med smält smör och vispa ihop med potatisen. Ngn typ av Philadelphiaost är jättegott i, denna gång ca ett halvt paket.Servera tillsammans med gurka, rödbetor, syltlök och gelé.