Tom Kha Gai
En klassiker bland thaisoppor. Kan göras med kyckling eller jätteräkor - båda är mina storfavoriter!
Servings: 4
- 3 vitlöksklyftor i skivor
- 1.5 röd chili
- 2 små schalottenlök
- 7.5-8 dl kokosmjölk
- 1 citrongräs
- 2 cm galangal eller ingefära
- ca 400 g kyckling (bröst eller lår)
- 2-3 msk fisksås
- 1 msk palmsocker eller annan sötning
- 5 kaffir limeblad
- champinjoner, morot, tomat, sockerärtor, rödlök (valfritt)
- 1 lime
- peppar från kvarn
Börja med att fräsa lökar, bankad citrongräs i mindre bitar, skivad galangal och chili. Använder du lårfilé kan det va gott att bränna på den lite. Häll på kokosmjölk och fisksås och koka upp. Lägg i kycklingen (om du inte redan gjort det). I med moroten (skivad), rödlök och svamp (i klyftor) och låt sjuda i minst 10 min. Pressa i limen. Stäng av och låt dra en stund. Koka upp innan servering och lägg i tomat och sockerärtor. Servera med eller utan ris.