Notice: Funktionen _load_textdomain_just_in_time anropades felaktigt. Laddning av översättningar för domänen activello utlöstes för tidigt. Detta betyder vanligtvis att någon programkod i tillägget eller temat körs för tidigt. Översättningar ska läsas in vid åtgärden init eller senare. Mer information finns i Felsökning i WordPress. (Detta meddelande lades till i version 6.7.0.) in /home/wsikvfdm/public_html/wp-includes/functions.php on line 6121
Moussaka - Jojos Kök
Go Back

Moussaka

Author: Jojo

Ingredienser

  • 1 aubergine
  • 4 potatis

Köttfärssås

  • 1 stor gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 500 g lammfärs eller nötfärs
  • 3 msk tomatpuré
  • 400 ml finkrossade tomater
  • 1.5 msk kalvfond
  • 0.5 dl rött vin
  • färska kryddor som rosmarin, timjan, oregano
  • salt och peppar

Ostsås

  • 3 msk smör
  • 0.5 dl mjöl
  • ca 5-6 dl mjölk
  • 1 dl lagrad ost
  • salt, peppar och muskotnöt
  • ost till att gratinera med

Instruktioner

  • Skär auberginen i cm-skivor och salta försiktigt och lägg dem i ett durkslag i ca 30 minuter.
    Hacka lök och vitlök och stek i lite olivolja. Fortsätt att steka lammfärsen. Tillsätt tomatpurén och låt steka med en stund. Tillsätt vinet och koka upp innan du tillsätter de krossade tomaterna. Låt koka ihop i ca 10 minuter medan du gör ostsåsen.
    Smält smöret och vispa i mjölet. Tillsätt lite mjölk i taget och vispa slätt. När du fått en lagom tjock konsistens låter du den sjuda i ca 5 minuter innan du tillsätter osten. Smaka av med salt, peppar och muskotnöt.
    Skala potatisen och skär i tunna skivor.
    Krama ur ev vätska ur auberginen. Varva alla olika ingredienser och avsluta med ett tunt lager potatis, ostsås och sedan lite riven ost.
    Grädda i 200 grader ca 45-50 minuter. Om det blir för mycket färg - täck med aluminiumfolie.