Go Back

Grön Currypasta

Det blir ca 1-1.25 dl pasta av denna sats. Frys det som blir över i isform och lägg över i fryspåse eller burk när de är genomfrysta. Ta upp en stund innan du ska använda. Många av ingredienserna hittar du i en asiatisk butik eller om du har en mycket välsorterad matbutik i närheten.

Ingredienser

  • 1 tsk malen koriander
  • 1 tsk malen kummin (obs ej spiskummen)
  • 8-10 små gröna chili (eller större, de brukar vara mildare), ta bort fröna
  • 2 citrongrässtjälkar, endast det vita, finskuren
  • 2.5 cm galangal, finhackad
  • 1 tsk finhackat limeskal från kaffirlime men jag brukar använda 4-5 blad, finns både färska och torkade
  • 4-5 vitlöksklyftor, finhackade
  • 3-4 asitatiska schalottenlök
  • 5-6 korianderrot, finhackad
  • 2 tsk räkpasta

Instruktioner

  • Torrosta den malda koriandern i en torr stekpanna i en minut. Gör likadant med kummin.
    Mortla chili, citrongräs, galangal och limebladen till en pasta. Tillsätt vitlök, schalottenlök och korianderrötter och mortla samman. Tillsätt övriga ingredienser och de torrostade kryddorna en i taget. Fortsätt mortla tills du får en så slät pasta som möjligt.
    Du kan också köra allt i en mixer men då kan det behövas lite olja för att binda ihop då det inte släpper lika mycket vätska som när man mortlar.
    Förvara i kylskåp ca 2 veckor eller två månader i frys.