Go Back

Jamie Olivers perfekt grillade kyckling

För att göra det enkelt använde jag google översätt och ändrade lite grann för att få till språket något ;) Men håller med Jamie - detta måste vara det ultimata receptet på grillad kyckling!
Portioner: 4 pers

Ingredienser

  • 2 buntar färska örter t ex basilika, persilja, mejram (60g)
  • 1 citron
  • 4 lagerblad
  • 1 hel kyckling, ca 1.4 kg
  • olivolja
  • 2 kvistar färsk rosmarin

Instruktioner

  • Förvärm ugnen och en form eller plåt till 220ºC.
  • Plocka och finhacka örterna, halvera citronen och riv lagerbladen.
  • Lyft försiktigt ur benen så du kommer in i hålet. Gnugga in kycklinghålan med havssalt, lyft sedan försiktigt på skinnet på spetsen av kycklingbrösten, och dra försiktigt så det inte går sönder. Med din andra hand separerar du försiktigt skinnet från bröstköttet och göra två små tunnlar på båda sidor med ett finger.
  • Stänk lite salt i de hål som du har gjort, tryck in de mesta av de hackade örterna och droppa i lite olja.
  • Tryck in citronhalvorna i kycklinghålan tillsammans med lagerblad och rosmarinkvistar, dra sedan kycklingbröstets skinn framåt så att inget av köttet exponeras, fäst med tandpetare om du behöver. Fäst sedan ihop benen på samma sätt som de var när du började.
  • Gnid lite olja över hela kycklingen, sprid över de återstående hackade örterna och krydda generöst med salt och svartpeppar. Skär varje lår ca 3 eller 4 gånger så att värmen tränger in direkt.
  • Ta ut den heta formen eller plåten från ugnen och gnid in lite olja. Lägg kycklingen i fomen, bröstsidan nedåt och lutad åt sidan och ställ sedan i ugnen. Stek i 5 minuter, luta den sedan på andra sidan, fortfarande på bröstet. Efter ytterligare 5 minuter lägg kycklingen på rygg och grilla i ytterligare 1 timme, eller tills den är gyllene och genomkokt - skalet ska vara riktigt krispigt och örterna kommer att sätta smak på köttet - detta måste verkligen vara den bästa grillade kycklingen. Lita på mig - det är inte svårt, det är pukka. Citat Jamie!