Go Back

Ceasardressing

Vill du inte göra så stor sats går det bra att lägga undan en del av majonnäsen innan du smaksätter den. Tänk då på att anpassa mängden vitlök och sardell framför allt så de inte tar över. Använder du bara äggulor bör du vispa för hand och tillsätta oljan droppvis från början. Jag lyckas aldrig få ihop den med stavmixer med hela mängden olja från början om jag inte använder ett helt ägg. Det blir dock mycket krämigare med två gulor så det kan vara värt extra arbete.
Portioner: 3 dl
Författare: Jojo

Ingredienser

  • 1 helt ägg, eller två äggulor
  • 1 msk dijonsenap
  • 2.5 dl neutral olja, t ex rapsolja
  • 1-2 msk olivolja
  • 3-4 sardeller eller motsvarande mängd sardellcrème
  • 1 vitlöksklyfta, gärna lite mindre
  • 1 dl finriven parmesan
  • svartpeppar från kvar och ev lite salt

Instruktioner

  • Knäck ett ägg i en behållare för stavmixer. Tillsätt senap och olja. Sätt ned stavmixerna och håll den slätt mot botten och kör tills nästan all olja sugits in och blivit majonnäs. Då kan du börja vicka fram och tillbaka och så upp och ned för att få in sista oljan.
    Smaksätt med övriga ingredienser. Prova dig fram hur mycket sardeller du ska ha i, det får inte ta över smaken. Smaka till sist av med svartpeppar och ev salt (inte säkert du behöver beroende på hur salta parmesanen och sardellerna är).
    Vill du ha den mer rinnig kan du hälla i några droppar mjölk.