Kladdkaka med Choklad-Kola Fudge och popcorn
Servera med lite vispad grädde och ringla över salt kolasås.
Författare: Pralinsystrarna
- 100 g smör
- 240 g strösocker ca 2½ dl
- 100 g vetemjöl 1,6 dl
- 20 g kakao ½ dl
- 1 tsk vaniljextrakt
- 1 krm salt
- 2 stora ägg
Choklad-Kola Fudge Frosting
- 50 g smör
- 200 ml vispgrädde
- 50 g strösocker ca ½ dl
- 70 g ljus sirap ½ dl
- 16 g kakao 2 msk
- ½ tsk vaniljpulver
Sätt ugnen på 150°. Klä en form, 20 cm i diameter, med bakplåtspapper.
Smält smöret i en kastrull. Ta av från värmen och tillsätt socker, vaniljextrakt och salt. Sikta ner mjöl och kakao. Rör runt några tag med en träslev och tillsätt ett ägg i sänder. Rör runt med några kraftiga tag tills du får en glansig, tjock och silkeslen smet.
Häll smeten i formen och grädda i näst nedersta delen av ugnen, 30-40 minuter. Håll koll på kakan efter 30 minuter då ugnar varierar väldigt mycket i värme. Själv tycker jag att kladdkakan är klar när en provsticka kommer ut med lite segt kladd på sig.
Ta ut kakan och låt den kallna helt.
Gör sedan frostingen:
Lägg alla ingredienser till frostingen i en vid, tjockbottnad kastrull. Låt det koka upp och koka sedan "medel" hårt (jag kokar på 4 av 9 på min spis) 20-25 minuter. Blandningen ska börja tjocka till sig och bubblorna ska bli större och "segare" - hålla sig lite längre helt enkelt. (Försök att inte röra i blandningen för ofta när den kokar, det behövs inte!) Slå fudgen över kladdkakan och låt stå i kylskåp minst ett par timmar eller över natten.
Häll sedan på @thepoppingcompany på kakan och saltad karamellsås ,jordnötter ..färska bär eller vad man vill ha på.