Ingen revolutionerande nyhet direkt att brynt salvasmör gifter sig med pasta! Tur att man inte slevar i sig det varje kväll, även om jag nog lätt skulle kunna göra det.
Jag hade dock lite hjärnsläpp när jag skulle sätta pastadegen. Det var ett tag sedan jag gjorde det då det är lite krävande för mina axlar och nacke så de mått jag hade i huvudet hade blandat ihop sig lite… I stället för 2.5 dl tog jag 250 GRAM (vilket är lite drygt 4 dl) så du kan förstå att degen inte gick ihop! Så i med ett par extra ägg och lite mer vatten och så hade jag rejält med pastadeg kan man säga. Den går att frysa om man vill göra lång tid i förväg. Ja la min resterande deg i kylen dock och tänkte att pastamaskinen är ju redan framme – det får bli pasta imorrn med! Jag testade att köra ihop degen i min Kitchen Aid, med degkroken. Precis när jag såg att degen började gå ihop tog jag upp den och knådade ihop det sista. Sen in i kylen och villa 1 h.
Till fyllning gjorde jag spenat och ricotta. Jag hade spenat i kylen som bröjade se trött ut och en burk ricotta där bäst-före-datumet närmade sig och då passade ju denna kombon toppen, väl beprövad. Efter att på låg värme stekt finhackad bananschalotten och vitlök i lite olivolja fick även spenaten gå i stekpannan. Jag hällde på ett par droppar grönsaksfond och ett par msk vitt vin som fick koka in. Sen fick det svalna.
Innan jag blandade med ricottan skar jag spenaten så den blir lite mer lätthanterlig. Skalet av en halv citron gick tillsammans med svartpeppar.
Sen är det bara att börja veva!
Sen klicka ut en dryg msk med jämna mellanrum.
I skrivande stund tänker jag att hackade rostade pistagenötter hade varit gott i den här blandningen. Det får jag prova en annan gång.
Lägg över en lika lång pastaremsa och börja att platta till runt kullen. Försök att trycka ut ev luftbubblor. Skär till sist fyrkanter eller ta ett mått eller ett glas och tryck ut rundlar. De pastabitar som blir över kan du mjöla försiktigt och stoppa i en påse eller burk och ställa in i frysen för att sedan hälla i någon soppa, t ex tomatsoppa.
Koka 3-4 min i rejält saltat vatten, det ska va ungefär lika salt som i medelhavet. Tänk kallsup!
Bryn smör och lägg i salvablad. Ta upp salviabladen och lägg på hushållspapper när de börjar få färg. Häll smöret över raviolikuddarna och riv över parmesan. Jag strödde även över rostade hasselnötter på min tallrik (de andra är allergiska). Lägg till sist på salviabladen.
Vi åt en klassisk tomat- mozzarellasallad till.
På TVn Doobido, även om det ser ut som det är Hylands hörna! I glaset Pinot Noir från Maison Robert Olivier. Ett vin från Alsace som odlats enligt ekologiska och biodynamiska principer. Beställningsnummer 79104 på Systembolaget.
Det passade riktigt bra till maten men var inget vin som i min smak passar som solitär, dvs att stå och smutta på när man lagar maten. Jag hällde upp lite bubblor i stället!
I en ricottaburk brukar det vara 250 g. Det blir 50 g över. Blanda det med lite riven vitlök, finhackade soltorkade tomater och oliver. Klick ut på små crostini och ät medan du lagar maten. Du kan även blanda i lite naturell philadelphiost för en lenare variant.
Ricotta och spenatravioli med brynt salviasmör
Ingredienser
Pastadeg
- 2.5 dl vetemjöl
- 2.5 dl durumvete
- 2 ägg
- 2 äggulor
- 1 msk olivolja
- 1 msk vatten
Fyllning
- 4 stora nävar (eller ca 150 g)
- 200 g ricotta
- 1 stor bananschalottenlök
- 1 vitlöksklyfta
- 2 msk vitt vin
- några droppar grönsaksfond
- zest från en halv citron
- svartpeppar från kvarn
Salviasmör
- 75 g smör
- minst 16 salviablad, gärna mer då de är försvinnande goda
Övrigt
- parmesan och rostade hasselnötter
Instruktioner
- Häll upp mjölet på ett bakbord (jag använder min spis 😉 ). Gör en grop i mitten och knäck i äggen. Använd en gaffel och slå sönder äggen och blanda samtidigt in lite mjöl i taget. Fortsätt sedan med händerna tills degen börjar gå ihop, tillsätt olivoljan. Tillsätt vatten ifall du behöver för att få degen att gå ihop. Knåda tills du får en fast, slät degklump. Plasta in och ställ i kylen minst 30 minuter men gärna en timme.Finhacka schalottenlöken och vitlöken. Stek på låg värme i lite olivolja. När löken blivit mjuk tillsätter du spenaten. När spenaten sjunkit ihop hälls vinet och fond på. Låt det koka in. Lägg åt sidan och låt svalna.När spenaten svalnat - skär med en kniv över den ett par gånger så att du får mindre bitar av de långa stjälkarna. Blanda med ricottan och smaka av med svartpeppar.Ta ut pastadegen och knåda upp den. Dela på på två och kör genom pastamaskin. Jag kör steg för steg ned till 2:an. Har du ingen pastamaskin går det bra att kavla tunt.Klicka ut fyllningen på en pastaremsa, lägg över en annan pastaremsa och tryck ut luften runt fyllningen. Tryck lätt så att de fäster i varann. Skär ut fyrkanter eller använd ett mått för rundlar.Rosta hasselnötter och hacka dem grovt när de svalnat.Bryn smöret. Lägg i salviabladen och ta upp dem precis när de börjar få färg, lägg dem på hushållspapper.Koka upp vatten till pastan. Salta vattnet rejält. Koka raviolin 3-4 min och lägg upp på tallrikar. Häll över smöret. Riv över parmesan och strö över hasselnötter och lägg på salviabladen.
Ska det verkligen vara fyra stora nävar i fyllningen????
Japp! Det är vad jag hade…stora för min hand 😉 Men du kan minska om du vill ha mindre spenatsmak. Färsk spenat krymper ju ihop till knappt synbart när det hamnar i stekpannan. Ha en fin kväll!