Ugnsstekt hel kyckling

Men hur god blev inte denna kyckling?! Galet god om jag får säga det själv. Hade köpt hem två små kycklingar och gick in på Jamie Olivers hemsida då jag flera gånger följt hans recept när det kommer till hel kyckling. Fastnade för detta recept. Följde det dock inte till fullt och pricka upptäckte jag när kycklingen redan stod i ugnen men så när som. Jag brukar oftast hämta inspiration från andra recept och ändra dem lite beroende på vad jag själv är sugen på eller helt enkelt beroende på vad som finns hemma. Ibland orkar man inte åka och handla utan kör bara på det som finns.

Igår var det ju dessutom vinets dag så jag tog mig ner i min källare och hittade en Pinot Noir som passade mycket bra till kycklingen. Ett lättdrucket och fruktigt vin. Jag tyckte att de första klunkarna verkligen smakade körsbär utan att vara för sött.

Vinet hittar du på Vinoteket. Det var på fisens mosse att jag hann dricka det då det står att det kan lagras fram till 2020 men det smakade helt ok fortfarande. Just denna årgång är slut men 2019 års årgång är på väg in vecka 6. Kostar 99:- flaskan. (OBS inget samarbete, jag bara gillar att beställa hos dem och få det hem till dörren, speciellt i dessa tider). Det du ser till höger i bilden är en vinluftare.

Kycklingen proppas med örter. Jag tryckte in ett par skivor smör men det ingår inte i grundreceptet som du får här nedan. För några år sedan hade jag såååå svårt att hantera hela små kycklingar men nu går det rätt bra. Det är något visst med att gnida in dem med olivolja och salt.

Doften är magisk….skinnet är magiskt! Du bara måste testa att laga detta!

Vi åt med ugnsrostad potatis och rödbeta. Jag slängde också in en fetaost med olivolja och timjan i aluminiumfolie som fick gå med på plåten med grönsaker. Dessa gick med sista 20 minuterna och en stund till medan kycklingen fick vila innan den skars upp…eller trancherades kanske det heter.

Jag körde utan potatis och nöjde mig med bara rödbetor och sallad. I botten på formen som kycklingen tillagades i finns det så goda smaker. Jag hällde i lite vatten och vispade ur det gottiga, vispade i lite mjöl och fyllde sedan på med lite grädde. Den såsen smakade jag bara av då jag dragit in på mjöl som jag skrivit orsaken till innan. Men åh så god den blev. En skvätt vitt vin hade inte varit fel i men hade ingen öppnad flaska eller box hemma. Jag som alltid har en box så att jag ska kunna trycka i lite i matlagningen! Beställt för mycket på nätet på senaste tiden.

När allt kött är bortpillat från skrovet kokade jag fond. Jag körde i alla kryddor som låg inuti fågeln också tillsammans med en morot, ett par vitlöksklyftor och en gul lök.

Först stekte jag grönsakerna i lite neutral olja innan skrovet hamnade i grytan. Sen fyllde jag på med vatten nästan ända upp till kanten.

Detta fick stå och småputtra i ca 30 minuter innan jag silade av fonden. Sen fick fonden reducera till nästan hälften på medelvärme. Jag smakar av allteftersom för att känna om jag är nöjd med smaken. Bättre att reducera för mycket, då tar det mindre plats i frysen! Oftast vill man ju ha i en skvätt grädde eller liknande om man använder fonden till soppa, vilket det oftast blir att jag gör. Det går även att fortsätta att reducera efter att man tinat. Och du – har du aldrig kokat fond innan? Du kommer inte ångra dig för det blir såååå mycket godare än färdigköpt!

Jamie Olivers perfekt grillade kyckling

För att göra det enkelt använde jag google översätt och ändrade lite grann för att få till språket något 😉 Men håller med Jamie - detta måste vara det ultimata receptet på grillad kyckling!
Portioner: 4 pers

Ingredienser

  • 2 buntar färska örter t ex basilika, persilja, mejram (60g)
  • 1 citron
  • 4 lagerblad
  • 1 hel kyckling, ca 1.4 kg
  • olivolja
  • 2 kvistar färsk rosmarin

Instruktioner

  • Förvärm ugnen och en form eller plåt till 220ºC.
  • Plocka och finhacka örterna, halvera citronen och riv lagerbladen.
  • Lyft försiktigt ur benen så du kommer in i hålet. Gnugga in kycklinghålan med havssalt, lyft sedan försiktigt på skinnet på spetsen av kycklingbrösten, och dra försiktigt så det inte går sönder. Med din andra hand separerar du försiktigt skinnet från bröstköttet och göra två små tunnlar på båda sidor med ett finger.
  • Stänk lite salt i de hål som du har gjort, tryck in de mesta av de hackade örterna och droppa i lite olja.
  • Tryck in citronhalvorna i kycklinghålan tillsammans med lagerblad och rosmarinkvistar, dra sedan kycklingbröstets skinn framåt så att inget av köttet exponeras, fäst med tandpetare om du behöver. Fäst sedan ihop benen på samma sätt som de var när du började.
  • Gnid lite olja över hela kycklingen, sprid över de återstående hackade örterna och krydda generöst med salt och svartpeppar. Skär varje lår ca 3 eller 4 gånger så att värmen tränger in direkt.
  • Ta ut den heta formen eller plåten från ugnen och gnid in lite olja. Lägg kycklingen i fomen, bröstsidan nedåt och lutad åt sidan och ställ sedan i ugnen. Stek i 5 minuter, luta den sedan på andra sidan, fortfarande på bröstet. Efter ytterligare 5 minuter lägg kycklingen på rygg och grilla i ytterligare 1 timme, eller tills den är gyllene och genomkokt - skalet ska vara riktigt krispigt och örterna kommer att sätta smak på köttet - detta måste verkligen vara den bästa grillade kycklingen. Lita på mig - det är inte svårt, det är pukka. Citat Jamie!

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.