Ryggbiff med grönpepparsås och plockchark från Jakobsdal

FREDAG!!!!! Det måste väl vara den bästa dagen i veckan?? Jag är ledig på fredagar så förmiddagar går åt till återhämtning, sjukgymnastik, vila på det och så lite småfix med jobb (eftersom jag är lärare så har jag förtroendetid utanför arbetsplatsförlagd tid så helt ledig brukar jag inte vara och det är skönt att vara färdig med kommande veckas planering redan på fredagen).

Att börja fredagkvällen med någon typ av plockmat tycker jag är supermysigt. Nu för tiden har jag ju nästan alla killar hemma dessutom så det är inte bara maken och jag som det i en normal värld brukar vara. Den mellersta är elitspelare så han vet man aldrig när han är hemma då han inte har några fasta träningstider för det mesta men ibland så är även han hemma.

Vi äter ofta på stående fot medan vi förbereder det som ska lagas till middag. På så sätt kan alla bli delaktiga i middagen vare sig det gäller duka, hacka, skala, laga eller vad som nu kan hittas på. En trevlig stund. Om man har gäster (ÅH VAD JAG LÄNGTAR TILLS DET HÄNDER IGEN!!!) kan de stå och plockäta lite medan jag gör färdigt maten. Jag älskart!

Jag är dessutom lyckligt lottad att jag aldrig behöver ta hand om varken disk eller diskmaskin. Det har övriga familjen löpande schema på och sköter för det mesta utan tjat. Vill tro och hoppas att jag uppfostrat svärmorsdrömskillar 😉

Vid detta tillfälle blev det en superenkel bricka med plockchark från Jakobsdals. I samarbete med Smakbox fick jag dessa härliga delikatesser precis före nyår att testa. Lådan innehöll lufttorkad karré, kallrökt skinka, lufttorkad skinka, havtornsalami, tryffelsalami och björkrökt skinka. Jag föll för den lufttorkade karrén men havtornsalamin var också riktigt god. Eller ja vi gillade allihopa! Det var tomt på brickan efter 10 minuter, haha!

Plockchark är vårt nya sortiment lufttorkade och rökta charkuterier gjorda på svenskt kött. Vi skivar dem tunt och packar dem luftigt, så att de blir lätta att lägga upp på charkbrickan, till en sallad eller för att sätta guldkant på vilket tillfälle som helst.

Bubbel passar på något sätt alltid bra att inleda en kväll med och här drack vi en flaska Primastella, nr 71237, 112 kr. Importör är Johan Lidby vinhandel och de berättar så här om druvor från Morainicbergen:

Druvorna kommer från Morainicbergen som är en utlöpare från Alperna. Det ligger mellan ursprungen Valdobbiadene och Conegliano och vingårdarna är belägna på 200-300 meters höjd över havet på mestadels lerrika jordar. Dominerande druvsort för vinet är alltid Prosecco – Glera – men Ernesto blandar alltid i en del Verdiso, Bianchetta samt Chardonnay och Pinot Bianco. Skörden ägde rum under den sista veckan i augusti och den första veckan i september. Vinet har jäst enligt den så kallade Charmat-metoden. Den innebär att jäsningen sker på tankar av rostfritt stål som bibehåller den koldioxid som bildas under jäsningen i vinet.

Prima Stilla betyder ”den första droppen”. Prosecco har alltid tidigare varit namnet på druvsorten, men år 2010 bestämde det italienska jordbruksministeriet att Prosecco skulle förknippas med ursprungen Conegliano och Valdobbiadene, som båda är DOCG. Det officella namnet på druvan är därför nu Glera.

Ibland är det bara så att en saftig köttbit är det man är extremt sugen på. För det mesta vaccar jag den och kör sous vide ett par timmar på 53-54 grader. Då är det bara att snabbt slänga ner den i het stekpanna med massor av smör, vitlök och någon ört. Ta upp och låt vila ca 10 minuter under folie. Under tiden köttet vilar fixar jag tillbehör och sås.

Vid detta tillfälle smörslungad morot och grönpepparsås.

Jag hyvlade den på längden med en skalare och stekte i samma smör som köttet stekt i. Vill du kan du pudra på lite saffran och servera moroten till torskrygg med en vitvinssås, supergott! Sen lyfte jag ur från stekpannan och la på en plåt i ugnen där jag redan hade klyftpotatis och en form med confiterade tomater som i stort sett var klara. I med lite finhackad schallottenlök och avrunnen grönpeppar i lag och när löken blivit mjuk utan att få färg häller jag i konjak. Jag kör aldrig några direkta mått utan utgår från hur många vi är som ska äta. Så till fyra personer kanske jag häller i 0.5 dl. För den eldslukande matlagaren kanske man här vill tutta eld på konjaken – det går bra men undvik att hållas under fläkten!

Sen häller jag i 3-4 dl grädde och 2 dl vatten tillsammans med 1 msk kalvfond. Detta får sedan koka och reducera ned till lagom konsistens. Genom att reducera och inte använda mjöl och koka kortare stund får du en mycket djupare och smakrikare sås. Att reducera grädde när du gör såsen blir sååå gott! Smaka av med salt och peppar.

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.