Nyårsafton 2021

GOTT NYTT ÅR och god fortsättning på det nya året!

Detta nyår gick även det i pandemins tecken…dvs vi firade smått med två av våra yngsta söner och en av deras kompisar. De vi brukar fira med hade antingen testat positivt för covid-19 eller varit tillsammans med någon som testat positivt på julafton så eftersom vi inte vill driva smittan vidare chansade vi inte. Ett par dagar innan nyårsafton såg jag dock på FB att ett par grannar hade samma otur så vi bestämde oss för att ses en stund i vår utebar på förkvällen för att skåla med lite bubbel! Och hur mysigt ÄR det inte att sitta ute när det är lite kyla?? Jag hade aldrig trott att jag skulle säga det men jag bara ÄLSKART!

Jag hade gjort laxtartar på friterat rispapper och friterade hasselbackspotatisar med smetana och löjrom och grannen hade med sig små söta rårakor med creme fraiche, löjrom (eller om det var något annat slags rom) och rödlök och crostini med paté och cumberlandsås. Lite rosa champagne från Alexandre Bonnet till det, nr 7414, 319:-.

Tog alldeles för dåligt med bilder under tiden jag lagade maten…glömmer tyvärr bort. Den här potatisen måste du bara prova att göra dock! Den är sååååå god! Jag köpte delikatesspotatis som var ca 4-5 cm långa, la dem i en träslev och skar skivor, som med hjälp av skeden inte skars ända ned…ja ni vet – hasselbackspotatis. Så lätt att ett enda skär går hela vägen ned så lägg potatisen, oavsett storlek, i en träslev och skär så riskerar du inte att skära igenom. Dessa kokas sedan i vatten: 1 l vatten, 2 dl äppelcidervinäger och 0.75 dl salt. Koka upp vattnet och lägg i potatisarna försiktigt, sänk sedan värmen så att vattnet sjuder. Låt dem sjuda en timme innan du häller av vattnet och låter dem svalna och torka till lite. Fritera sedan i 155 grader i ca 20 minuter, tills de är gyllene och krispiga. Låt dem svalna innan du klickar på smetana, löjrom, rödlök och dill (annars smälter smetanan). Jag fyllde små spritspåsar med löjrom och smetana så går gick det snabbt och enkelt att klicka ut på potatisarna precis före servering. Jag älskar dem!

Dessa kunde ha gått liten stund längre men jag fick tidsbrist. De var ändå krispiga på utsidan och krämiga i mitten. Receptet är Stefan Ekengrens och har serverats på hans restaurang Hantverket i flera års tid och jag förstår att de är så poppis…

Det åkte även fram en flaska ekologisk Cava, nr 77104, 79:- som reserv och ja den klämde vi oxå – det var ju ändå nyårsafton. Den har vi för det mesta hemma i ”vinkällaren”, man vet aldrig när man får oväntat besök i utebaren…

Friterat rispapper vet du hur man gör vid det här laget va? Hetta upp oljan till minst 180 grader och lägg i ett rispapper (finns i det flesta mataffärer nu för tiden) och vips är det nästan genomskinliga pappret frasigt och bubbligt. Detsamma händer med risnudlar (okokta) om du hellre serverar som topping. Laxtartaren gjorde jag på salmalax, salladslök, ingefära, chili, vitlök, ljus soja, några droppar fisksås och sesamolja. Jag hade även gjort en sesammajonnäs men den glömde jag spritsa på.

Det blev en supermysig stund tillsammans med härligt snack och många skratt. Våra barn har gått på samma förskola så vi sågs ju ganska ofta förr. Kul att ta upp kontakten igen…

Ostron är det bara maken och jag som gillar (och när jag handlade dagen innan visste jag inte om killarna skulle vara hemma för middag eller inte så då ville jag ju inte handla för många 😉 ). Det blev både franska och bohusländska ostron. De franska med ponzu och salladslök och de bohusländska med sriracha och lite pressad citron. Till det drack vi ytterligare lite champagne – Vielle France 2012, nr 2054, 459:-. Den passade prefekt både till ostronen och till förrätten som blev en klassisk hummersoppa. Så enkel att förbereda och bara värma upp till servering.

Jag hade köpt hem två humrar, visste som sagt inte om vi skulle bli fler runt bordet. Hade tänkt gratinera dem men eftersom vi till sist blev fem stycken hade ju en blivit utan och det hade ju varit tråkigt, hehe…Så en hummersoppa fick det bli. Skalade humrarna och pillade ur inälvor och magsäcken eller vad det nu är som sitter längst upp mot ögonen till. Skalen hamnade sedan på en plåt och rostades i 225 grader ca 20 minuter. En lök, två vitlöksklyftor, ett par skivor chili, en morot och en halv fänkål rostades sedan i en gryta i lite olja. En rejäl klick tomatpuré gick också med innan skalen hamnade i samma gryta. Jag hällde på 3-4 dl torrt vitt vin och lät koka upp innan jag till sist hällde på vatten så att det täckte skalen ordentligt. Detta fick sedan koka på svag värme i ca 20-30 minuter, fick sedan stå och dra i en timme innan det silades ned i annan kastrull och reducerades ned till ca hälften. Smaka av helt enkelt så att du får en mustig smak på fonden. Hit hade jag förberett innan men du kan lika gärna göra färdigt soppan helt och bara värma vid servering. I fonden gick sedan en dl konjak och ca 3 dl grädde. Allt fick koka ihop lite ytterligare innan jag smakade av med salt och peppar. Precis före servering blandade jag i ca 0.5 dl finhackad dill. Hummerköttet fördelades lika soppskålar och så hällde jag över soppan. Vi åt med smördegspinnar till men de kom aldrig med på bild tyvärr. De gör jag genom att skära remsor av smördeg, tvista runt dem och lägger på plåt. Penslar med uppvispad äggula, strör riven parmesan och torkad timjan på och så in i 225 grader i ca 5-10 minuter.

Det blev samma champagne till soppan som till ostronen. En riktig höjdare!

Till varmrätt åt vi oxfilé, pommes Anna och konjaksås. Ett litet glas Amarone till köttet, sen hade vi fått i oss tillräckligt tyckte vi! Dock under lång tid som tur var… Ingen bild men det var denna: Villa Belvedere 2017, nr 72178, 199:-.

Jag slår ett slag för sous vide. Jag har haft min så många år och använder den främst till kött men även att confitera äggulor, vit sparris, rabarber osv. Vacuumförpacka eller använd ziplockpåse. Eftersom alla i familjen gillar medium rare på köttet körde jag det på en temperatur av 57 grader. Köttet låg ca 3 h sous vide och stektes sedan snabbt i stekpannan med smör, krossade vitlöksklyftor och timjan.

Detta var ca 1,2 kg. Köttet lades i plastficka för vaccumpaketering tillsammans med rejäla skivor smör, några timjankvistar och vitlöksskivor. Efter att jag stekt det i smör rullades de in i aluminiumfolie ca tio minuter. Under den tiden han jag göra sås av stekskyn från köttet. Jag hällde helt enkelt i rejält med grädde, konjak och lite vatten och vispade slätt. Smakade av med kalvfond och svartpeppar.

Just ja….Pommes Anna skrev jag ju. Inte EN enda bild på när jag gjorde den tyvärr men det är jätteenkelt! Skiva potatis tunt, gärna med mandolin så får du jämntjocka skivor (jag hade 12-14 normal-stora potatisar och räcker till åtta bitar enligt bilderna). På min Kyocera körde jag på tvåan (eller jag?? Nä det satte jag maken på…) Smält smör, 200-250 g och lägg sedan ett tunt lager potatis i en smord brödform. Lite, lite salt och peppar och pensla med smält smör. Fortsätt sedan på detta sätt tills all potatis är slut. I ett par av varven repade jag i lite färsk timjan. Har du smör kvar är det bara att hälla det överst på toppen. Det rinner ner bland potatisarna. Ställ sedan in i ugnen, 225 grader i 10 minuter. Sänk sedan till 170 grader och baka i ca 45 minuter. Känn med sticka så att potatisen är färdig. Ta ut och låt svalna. Jag ställer en brödform ovanpå potatisen och en mortel ovanpå den så att potatisen packas ordentligt. Ställ gärna kallt i 3-4 timmar eller ännu hellre över natten. Stek upp alla sidor före servering så att de blir frasiga och genomvarma.

En toppenrätt att förbereda med andra ord! Allt ska bara värmas och stekas upp innan servering. Det innebär: se till att ha skurit upp dina potatisbakelser och lägg dem på ett fat som du täcker med folie. Ta fram ca 30 minuter innan du ska steka. Stek potatisen i en egen stekpanna. I en annan steker du köttet, som får vila medan du gör sås i den stekpannan. Vill du som jag servera sparris till steker du dem direkt efter potatisen, eller samtidigt beroende på hur många ni är. Potatisen kan du givetvis varmhålla i ugnen under tiden du steker sparrisen.

Jag hade tänkt confitera tomaterna men det glömdes bort tyvärr. Det gör jag annars genom att lägga tomaterna tätt i en form och hälla över olja. In i ugnen på 100 grader i ca 45 minuter (här kan du alltså varmhålla potatisen samtidigt om man är många). Oljan häller du sedan upp i en burk/flaska och använder till dressing eller att steka i.

Ja just ja! Vi hade ju dessert också! Jag såg tidigare under hösten hur någon gjorde pannacotta av gröna kulor och det är ju mitt absoluta favoritjulgodis! Så det testade jag. Receptet jag använde var från Cake by Mary.

Smakar päronglass! Tyvärr värmde jag gelélagret lite för länge så det blev lite för tjockt att hälla över. Skär kulorna riktigt smått så går det fortare att smälta.

Receptet räckte till ganska många portioner, ca tio i den här storleken. Man kan ju göra större men jag tycker att det blir i mastigaste laget men det är väl för att jag inte är någon direkt dessertmänniska, haha…yngste sonen hade lätt kunnat trycka två!

Som sagt…skär små bitar. Jag delade dem bara och det tog alldeles för lång tid att smälta vilket gjorde att det kokade ihop och blev för segt. Gör om och gör rätt som det heter men det stod inte det i receptet utan det är ett tips du får av mig…

Spritsa på lite grädde vid servering och lägg på en halv grön kula som dekoration.

Hoppas att du hade en finfin nyårsafton och att du var frisk! Vi har klarat oss hittills med många av våra vänner har åkt dit nu så det är väl bara en tidsfråga innan även vi får in coronan i huset. Endast en i hushållet har haft det för ett och ett halv år sedan. Då klarade vi oss andra men denna nya variant lär vi nog inte klara oss ifrån. Men har vaccinerat oss och gör vad vi kan för att hålla oss undan vården – usch vad tuffa år de haft! De är värda en rejäl bonus!

Gott nytt år!

Gröna kulor pannacotta

Portioner: 4 pers
Författare: Cake by Mary

Ingredienser

Gröna kulor pannacotta

  • 200 g Gröna kulor (jag tog 10 st)
  • 5 dl vispgrädde

Gröna kulor gelé (kan uteslutas)

  • 120 g Gröna kulor (jag tog 6 st)
  • 1/2 dl vatten

Garnering (kan uteslutas)

  • vispad grädde
  • Gröna kulor

Instruktioner

  • Skär marmeladgodiset i bitar.
    Koka upp grädden och häll i godisbitarna. Sänk till medelvärme och rör om tills godiset har smält helt.
    Häll upp i portionsglas och ställ i kylen minst 3 timmar.
    Smält godiset till gelén i vattnet och häll försiktigt över pannacottan.
    Ställ i kylen för att stelna.
    Garnera med vispad grädde och Gröna kulor.

 

 

Lämna ett svar

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.