Köttbiffar med gräddsås är en av favoriterna i detta hus. Ja det beror väl kanske på att de är köttälskare hela bunten. Gräddsås som kokas på de goda smakerna som blir på botten av stekpannan när man stekt både biffar och lök blir ju så magisk. Man får hejda sig från att slicka stekpannan 😉
Jag brukar passa på att göra ett helt gäng biffar när jag ändå är igång. Alltid bra att ha i frysen för snabbfix av middag. Jag följer aldrig något recept men grunderna är som för köttbullar ungefär: ströbröd, grädde, stekt lök, ägg, salt och peppar. Sen kan man ju skoja till dem allt eftersom vad man ska äta till, antingen med kryddor som spiskummin, chili eller grönpeppar. Eller blanda i soltorkade tomater och fetaost eller mozzarella och sedan låta de sjuda med i en god tomatsås.
Häromdagen blev det klassiska, med pressad potatis och gräddsås. Jag steker för det mesta löken jag blandar i köttfärsen. Jag tycker att den får mycket mjukare smak, med rå kan det lätt bli lite beskt. Det är en smaksak hur mycket lök man vill ha i.
Jag blandar oftast inte i så mycket ströbröd men till 1.5 kg köttfärs brukar jag ta en knapp deciliter. Lika delar med grädde och så får det stå och svälla en stund. Sen blandar jag allt och steker en liten bit för att smaka av så det är tillräckligt med kryddor. Det får inte bli för dåligt med salt i mitt tycke. När alla biffar är stekta steker jag skivad lök så den blir mjuk och gyllenbrun, en skvätt vitt vin eller öl som får koka in i löken blir också gott. Sen är det dags för såsen: lägg i en klick smör och blanda med vetemjöl på medelvärme. Fyll på med lite vatten, mjölk eller grädde. Vispa hela tiden och se till att såsen blir slätt. För en smalare sås använder jag hälften mjölk eller vatten. Fortsätt fylla på lite i taget tills du får såsen så tjock som du vill ha den. Börja med vatten eller mjölk och gå över till grädden på slutet. Smaka av med salt och peppar och ev en skvätt kalv- eller oxfond.
När jag ser bilden saknar jag på en gång en klick gelé men framför allt inlagd gurka!!