Igår blev det en hederlig fläskfilégryta med massor av grädde! Så galet gott det kan vara alltså!
Fläskfilén skars i medaljonger och stektes i smör med lite salt och peppar, både vit och svart från kvarn. Lite rött i glaset samtidigt som man lagar mat är ju nästan det bästa glaset tycker jag. Detta vin kom med i en låda jag köpte i julas. Ett gäng hopplockade viner av olika slag från Johan Lidby Vinhandel. Registrera dig gärna i deras kundklubb och få mail med tips på både viner och vad du kan laga till. Detta röda vin är från södra Australien och är gjord på druvan Nero d’avola. Tyvärr finns det inte kvar i sortimentet på Systembolaget men årgången efter 2019 finns ett fåtal kvar av så kanske det kommer en 2020 inom snart framtid? 2019 har nr 92943 och kostar 179:-.
Mycket gräddig sås blev det…
Till grytan åt vi klyftpotatis, sparris och tomater som även de fick en stund i ugnen tillsammans med potatisen.
Fläskfilégryta
Ingredienser
- ca 800 g fläskfilé
- 1 påse steklök
- 250 g små kastanjechampinjoner
- 0.75 dl vitt vin
- 4 dl grädde
- 1 msk kalvfond
- inlagd dragon, finhackad och efter smak
Instruktioner
- Putsa och skär fläskfilén i ca 1 cm tjocka medaljonger.Stek i omgångar i smör, salta och peppra under tiden. Gärna med både vit- och svartpeppar.Stek lök och champinjoner. Är lökarna lite större kan du dela dem på mitten om du vill.Lägg tillbaka köttet när svamp och lök fått ordentlig färg.Häll på vinet och låt koka upp och reducera lite.Häll i grädden och smaka av med fond. Hacka inlagd dragon och tillsätt, börja med en mindre mängd och smaka av efter en stund då den börjat ge smak till såsen. Låt småputtra en stund, allt från 16-60 minuter går alldeles utmärkt så länge det är på låg värme.