Skrei med musselsås och havskräftor

Vinkokta musslor…gott bara som de är men igår plockade jag upp dem ur såsen, hällde på grädde och lät det reducera ned så att det blev en tjockare sås. Jag har nästan alltid fänkål i då jag tycker att kombon är så god. När jag var nöjd med konsistensen plockade jag ur nästan alla musslor, sparade några till garnering och så la jag tillbaka musslorna i såsen. Vad åt vi då såsen till? Jo det blev skrei och havskräftor. Skreien saltades lite lätt och fick ligga i tio minuter innan den stektes i smör i en stekpanna och så gick in i ugnen, 150 grader tills den nådde en temperatur av 44 grader. Då tog jag ut den och lät den stå en stund.

Jag passade också på att ugnsbaka lite purjolök. Den blir så magiskt mjäll och god när den får nästan en timme i 150 grader tillsammans med lite vitlökssmör och vitt vin.

Du kan absolut göra denna rätt med torskrygg i stället men just nu är det säsong för Skrei, fram tills april. Det är en fisk som lever långt norrut i Barentshav och som så här års vandrar söderut längs med norska kusten. Vansinnigt god fisk! Vill du kan du servera med kokt eller pressad potatis.

Vinet vi drack till var en Chablis. Chablis passar verkligen till vit fisk och skaldjur. Denna flaska är från Vinoteket och är just nu nedsatt i pris från 229:- till 179:-. Producenten heter Domaine Maurice Lecestre. Så bekvämt att i dessa tider få hem det till trappan. (Inte sponsrad)

 

Skrei med musslor och havskräfta

Portioner: 4 pers
Författare: Jojo

Ingredienser

  • 700-800 g Skreirygg eller torskrygg
  • 1 kg musslor
  • 12 st havskräftor
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 2.5-3 dl grädde
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 bananschalottenlök
  • 0.5 fänkål
  • smör, salt och peppar

Instruktioner

  • Skär fisken i fyra delar. Salta försiktigt och ställ in i kylen på ett fat.
    Skrubba musslorna och kasta trasiga musslor eller de som inte stänger sig när du knackar på dem.
    Skala havskräftorna. Finns det smör i huvudet kan du pilla ut det med.
    Hacka lök och vitlök fint. Skär fänkålen i bitar. Smält en klick smör i en kastrull och lägg i lök och fänkål. Stek en stund utan att få färg. Vill du ha lite sting i - tillsätt lite chili.
    Häll på vinet och lägg i musslorna. Lägg på ett lock och låt småkoka max fem minuter. Lyft ur musslorna och häll i grädden. Låt reducera ned tills såsen tjocknar.
    Stek fisken snabbt i smör på båda sidor. Ställ in dem i ugnen i 150 grader tills de går upp i 44 grader. Ta ut och låt stå en stund innan du serverar fisken.
    Pilla under tiden ur musslorna från skalen. Spara ett par med skal till garnering. När såsen är så tjock som du vill ha den, smaka av med salt och peppar och lägg i musslorna och köttet från havskräftornas klor och ev kräftsmör.
    Lägg upp såsen i botten på en tallrik, lägg på fisken och toppa med havskräftstjärtarna och musslorna med skal. Garnera gärna med dill och en citronskiva.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.