Tom Kha Falukorv

Tänkte göra Korvstroganoff men mitt när jag stekte korven och löken kom jag på att jag var extremt sugen på Tom Kha! Typiskt mig…men det är ju det som är tjusningen med matlagning – man gör precis som man vill! Så jag ändrade riktning mitt i och det blev riktigt bra så det kan det bli igen här hemma. Receptet nedan är på Tom Kha Gai, dvs med kyckling. Det är ett recept som jag tycker brukar bli riktigt bra. Enda annorlunda som jag gjorde var att jag använde röd currypasta och chilipasta så en Tom Kha med en twist får man väl säga att det blev.

Toppa gärna med koriander och cashewnötter.

Tom Kha Gai

En klassiker bland thaisoppor. Kan göras med kyckling eller jätteräkor - båda är mina storfavoriter!
Portioner: 4

Ingredienser

  • 3 vitlöksklyftor i skivor
  • 1.5 röd chili
  • 2 små schalottenlök
  • 7.5-8 dl kokosmjölk
  • 1 citrongräs
  • 2 cm galangal eller ingefära
  • ca 400 g kyckling (bröst eller lår)
  • 2-3 msk fisksås
  • 1 msk palmsocker eller annan sötning
  • 5 kaffir limeblad
  • champinjoner, morot, tomat, sockerärtor, rödlök (valfritt)
  • 1 lime
  • peppar från kvarn

Instruktioner

  • Börja med att fräsa lökar, bankad citrongräs i mindre bitar, skivad galangal och chili. Använder du lårfilé kan det va gott att bränna på den lite. Häll på kokosmjölk och fisksås och koka upp. Lägg i kycklingen (om du inte redan gjort det). I med moroten (skivad), rödlök och svamp (i klyftor) och låt sjuda i minst 10 min. Pressa i limen. Stäng av och låt dra en stund. Koka upp innan servering och lägg i tomat och sockerärtor. Servera med eller utan ris.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.