Risotto med pumpa och salvia
Portioner: 4 pers
Författare: Louise Johansson,
- 2 dl avorio- eller carnaroliris
- ½ butternutpumpa ca 500 g
- 2 schalottenlökar finhackade
- 2 vitlöksklyftor finhackade
- Olivolja till stekning
- 4 dl vitt vin
- 4 dl vatten
- 2 msk koncentrerad grönsaksfond alt. kycklingfond
- 1 dl salvia hackad
- 2 dl parmesanost riven
- 25 g smör
- Citron saft och rivet skal
- Salt
- Svartpeppar
Skala och kärna ur butternutpumpan. Skär i mindre bitar. Hetta upp olja i en kastrull. Fräs hälften av pumpan, löken och vitlöken i ca 2 minuter. Sänk värmen. Häll i vin, vatten och fond. Låt koka under lock tills pumpan är mjuk. Mixa till en slät buljong.
Hetta upp olja i en stor gryta. Fräs salvian tillsammans med resterande lök och vitlök. Tillsätt riset och fräs glansigt. Häll i hälften av pumpabuljongen, sänk värmen och låt riset svälla. Rör om då och då och späd med mer buljong. Efter 30 minuter, tillsätt resterande pumpa. Värm i ytterligare 10 minuter. Avsluta med att tillsätta parmesanost och smör.
Rör om ordentligt och smaka av med salt, citronsaft, rivet citronskal samt nymalen svartpeppar. Garnera med krasse eller färska örter.