Go Back

Lasagne

Köttfärsåsen räcker till ett par matlådor men gillar du mycket köttfärssås i lasagnen får du kanske plats med hela laddningen! Eller använd fler lasagneplattor...Det är rejäla portioner, lite mindre portioner med grönsaker bredvid räcker det till 12.
Författare: Jojo

Ingredienser

  • 2 pkt färska lasagneplattor à 250 g
  • ost till gratinering

Köttfärssås

  • ca 1.2 kg köttfärs
  • 2 stora gula lökar
  • 6-7 vitlöksklyftor
  • 1 röd chili
  • 2 selleristjälkar (kan uteslutas)
  • 1 dl tomatpuré
  • 2 dl rött vin
  • 3 burkar finkrossade tomater
  • 2 msk honung
  • 3 köttbuljongtärningar, gärna mörk oxbuljong
  • svartpeppar
  • olja till stekning

Bechamelsås

  • 125 g smör
  • ca 1.25 dl vetemjöl
  • 1.5 l röd mjölk (man kan även byta ut ett par dl till grädde
  • ca 1.5 tsk salt
  • svart- eller vitpeppar

Instruktioner

  • Hacka lök, vitlök och chili och stek i lite olja i en stor gryta.
    Tillsätt lite av köttfärsen och stek tills vätskan går in i köttet. Lägg i en annan skål och fortsätt steka köttfärsen lite i taget.
    Finhacka sellerin. Rosta till sist tomatpurén i botten på grytan i lite olja och tillsätt sellerin.
    Lägg tillbaka allt i grytan.
    Tillsätt resterande ingredienser och koka upp. Sänk värmen till medelvärme och låt köttfärsåsen puttra, gärna minst 30 minuter.
    Gör under tiden bechamelsåsen. Smält smöret och vispa i mjölet. Tillsätt lite mjölk i taget medan du rör hela tiden. När du fått den konsistens du vill ha smakar du av med salt och pepapr. Låt gärna såsen småputtra i fem minuter så att mjölet verkligen går in och du får en len och slät sås. Vill du tillsätta ost gör du det nu.
    Ta fram en stor form eller plåt. Börja med ett lager bechamel, sen lasagneplattor. lägg sedan på ett lager köttfärsås och ett tunt lager bechamel. Fortsätt så tills du använt alla plattor. Avsluta med ett lager bechamel och till sist ett lager med smakrik ost.
    Ställ in i ugnen i 170 grader ca 20-30 minuter. Ta ut lasagnen när den fått fin färg.