Go Back

Fransk Löksoppa

Lättlagad soppa som enligt mitt tycke kräver sin stund på spisen dock. Då får du en mustigare soppa. Jag använder alltid oxbuljong men det går självklart lika bra med vegetarisk.
Portioner: 4
Författare: Jojo

Ingredienser

  • 5-6 gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 msk socker eller agavesirap
  • 1.5 dl torrt vitt vin
  • 9-10 dl vatten
  • 2 mörk oxbuljongtärningar
  • 1 knippe timjan
  • 1 lagerblad
  • peppar och ev salt
  • 4 brödskivor
  • rejält med god ost

Instruktioner

  • Skala löken och skiva den i tunna skivor. Gör detsamma med vitlöken. Stek löken i lite olja utan att få färg. Lägg i vitlöken och sockret efter 10 minuter och fortsätt steka ca 5 minuter till. Löken ska inte få för mycket färg utan bra bli mjuk och lite brun.
  • Häll i vin, buljong, timjan och lagerblad. Låt puttra under lock i 45-60 minuter. Smaka av med peppar och ev salt. 
  • Rosta brödet och skär upp ordentligt med ost och lägg på varje skiva. Bränn av ytan och smält osten med en handbrännare. Häll upp soppan i portionsskålar och lägg i ett bröd i varje soppskål.