Det är allt bra härligt att ta en promenad ut i skogen…hittar man dessutom lite svamp till kvällens middag är lyckan gjord.
Galet vad vackra flugsvamparna är! Synd att de inte går att äta då man hittar dem överallt! 😉
Förr plockade jag bara kantareller, gula och trattisar. De går liksom inte att ta fel på. Men förra året började jag kolla lite på sopparna. Jag har lärt mig att smakar de inte apa går de att äta och än står jag stadigt på jorden. En och en annan illasmakande har dock dykt upp i min korg men nu tar jag mig oftast en smakbit innan jag lägger den i korgen så slipper jag släpa runt på den om den inte är ätbar.
Men som sagt, säkrast att gå på kantareller! Trattkantarellerna är ju så smidiga att torka. Lägger dem bara på tidningspapper så är de torra på bara några dagar och håller jättelänge. Att ta en näve och smula ner i köttfärssåsen eller en köttgryta blir så gott. Trattkantarellsoppa med lite sherry i är också en favorit. En och en annan risotto blir det dessutom:
Den här åts under valvakan. Klart man måste festa till det lite då med ett gott glas Riesling till. Finns i beställningssortimentet på Systembolaget, nr 4318 (Domäne Wachau). När jag nu letade efter numret såg jag att det fanns hemma på min närmaste butik så kanske numera finns i deras sortiment. Hade beställt detta till kräftorna men hade en flaska kvar och tyckte det passade gott till både svamp och skaldjur.
Kantarellrisotto
Ingredienser
- 1 liter kantareller
- 2 bananschalottenlök
- 4 dl risottoris, t ex arborio eller avorio
- 2 dl vitt vin
- 8-9 dl buljong
- 2 dl riven parmesan
- smör
- svartpeppar
Instruktioner
- Värm buljongen och låt den stå kvar på plattan och hålla värmen. Rensa kantarellerna och skär dem i mindre bitar. De krymper extremt mycket när du steker dem så gör inte för små bitar. Stek dem i lite smör och lägg åt sidan (eller stek dem tillsammans med löken och låt dem gå med i risotton). Finhacka löken och stek utan att få färg. Häll i riset och rör hela tiden. När riset är glansigt häller du på vinet. Låt det ånga av och häll på ca 1/3 av buljongen. Sänk värmen. Rör då och då i riset. När buljongen och vinet nästan kokat in fortsätter du att hälla på en dl buljong i taget, rör och låt koka in mellan varven. När riset fått den kärna du vill ha (en del föredrar lite tuggmotsånd medan andra vill ha riset mjukt) häller du i kantarellerna, om de inte gått med från början. Rör i osten och en stor klick smör. Smaka av med svartpeppar och ev salt. Ät som ensamrätt eller med en god bit kött till.