Pintxos

Pintxo, pincho eller pinchu? Kärt barn har många namn eller i detta fall stavning. En munsbit från nordöstra Spanien och namnet kommer sig av att det för det mesta sitter en tandpetare eller litet spett för att hålla ihop den.

Dessa serverades som tilltugg på en väns födelsedagsfest och jag fick äran att göra dem. Här är det väl egentligen bara en som kvalar in som äkta pintxo med tandpetare i men oh well, här är förslag på ett gäng i alla fall.

Färskost, chorizosalami, oliver, semi-torkad tomat och ruccola.

Färskosten är godast att göra själv och är så enkel. Man behöver dock lite tid på sig för avrinning. Blanda 1 liter filmjölk med 3 dl gräddfil i en kastrull. Värm under omrörning till mellan 40-50 grader. Häll i ett durkslag med en handduk eller i kaffefilter.

Ställ in i kylen minst 4 timmar men gärna över natt. Ju längre desto fastare ost. Smaksätt med salt och peppar och valfri smaksättning, t ex:

*soltorkade tomater, vitlök och friterad salvia
* pepparrot
* mosad avokado och koriander
* sweet chilisås eller hackad chili och vitlök
* curry
* torkade kantareller som mortlats
* grönpeppar
Variationerna är oändliga…

Färskost med soltorkade tomater, vitlök, och persilja. i bakgrunden pistagenötter, vitlök, oliver och salvia.

Här färskost på surdegsbröd med rester från påskbordet – rödbetsgravad lax med kapris och ägghalva med räkor. Färskosten håller minst en vecka i kylen i tätslutande burk.

Semi-torkade tomater kan du också göra själv. Recept på det hittar du här.

Rödbetshummus, vitlökssvamp, polkabetschips och grönkålsgroddar. Svampen finskar jag och stekte i lite olja. När vätskan som släpper kokat in i svampen igen pressades vitlök i tillsammans med hackad persilja. Rödbetshummus gör du så här:

1 pkt kikärtor
200-250 g kokta rödbetor
1-2 vitlöksklyftor
1.5 msk tahini (sesampasta)
1 tsk spiskummin
saften av en halv citron och ev citronzest
Mixa samman alla ingredienser och smaka av med salt och peppar och gärna lite olivolja.

Chèvre, hallon- och rödlökschutney, rostade solrosfrön, fikon och balsamico. Chutney gjorde jag efter detta recept men använde hallon i stället för björnbär.

Laxmousse, räkor, rödbetsgroddar, koriander och citronzest. Laxmoussen brukar jag göra själv. Godast blir att röka laxen själv. Då kan man själv avgöra hur rökt smak man vill ha och framför allt sältan. Köpt varmrökt lax brukar kunna vara så salt. Jag har en elrök så det enda jag gör är att lägga träflis på en plåt i botten av grillen, lägga en bit lax på nästa nivå – endast saltad och pepprad och sen får den röka cirka 20-30 minuter, beroende på storlek på laxen. Jag brukar kolla med en gaffel att laxen är färdig om jag ska använda den i mousse. Ska den ätas som den är behöver ju inte lax vara helt genomstekt. Hellre underkokt än överkokt och torr. Recept på moussen hittar du här där du även hittar länk till en annan variant. Den här gången gjorde jag en blandning av de båda recepten.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.