Omelett

Omelett är en sån där rätt som det är så enkelt att ta till om man vill göra något lite snabbt. Både förra måndagen och igår bjöd på omelett.

Förra veckan gjorde jag helt enkelt så att jag stekte svamp, purjolök och gul lök och hällde över i en smord form. Repade ett par blad grönkål och la ovanpå. Sen vispade jag ihop ägg och lite mjölk och hällde över alltihop och strödde till sist över lite Västerbottensost.

In i ugnen i 200 grader i ungefär 20 minuter. Skaka lite på formen så ser du om den slutat dallra i mitten.

Grönkålen blir så där härligt krispig som när man gör chips av den i ugnen. Men det gäller att se upp så den inte bränns. Alla ugnar är ju olika så kanske du måste sänka värmen lite…

Till den blev det en tomat- och rödlökssallad.

Igår blev jag inspirerad av ett matkonto på Instagram som heter @matborgen då de gjorde kimchiomelett. Vi hade lite diverse restlådor varav det mesta gick till sönerna. Jag norpade dock lite kyckling och Kosterfiskar´ns räkor (så denna var ju så klart inte vegetarisk) till mig och maken och gjorde varsin omelett med kimchi i smeten. Även denna gång stekte jag svampen först. Denna gång kastanjechampinjoner och ostronskivling. De fick svettas ur i torr stekpanna tillsammans med det vita från salladslök och när de fått färg hällde jag över lite olja, svartpeppar och soja. Dessa lades sen åt sidan. Vispade ihop 2 ägg, 1 msk vatten och ca 0.25 dl kimchi med en nypa salt och peppar och hällde i stekpanna med ordentligt med olja i. Lät detta stelna innan jag strödde över kyckling, räkor och burrata (gjorde en likadan åt maken i en annan stekpanna). När allt blivit varm vek jag ihop omeletten och stjälpte upp den på en tallrik. Liiiite för proppad med godsaker så den ville inte riktigt hålla ihop trots att jag rullade av den från stekpannan.

Sen toppade jag med svampen, salladslök, koriander och rostade chilisesamfrön. Lite spenat och gurka till. Hade jag tänkt på det hade jag snabbpicklat gurkan i lite risvinäger, soja och en nypa socker eller honung.

Kom på att jag hade lite soja majonnäs så det ringlade jag över några droppar.

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.