Fransk löksoppa

Nu är det en del sopprecept här i Jojos kök! Älskar soppa! Ikväll gjorde jag Fransk Löksoppa. Det går åt en hel del lök. Jag använder för det mesta gul lök och vitlök men att blanda upp med en rödlök eller silverlök funkar det med. Fram med cyklopen bara och börja hacka! ???

Se till att inte ha för varm platta när du svettar löken. Lite färg ska den få men inte för mycket. Egentligen ska man häll upp soppan i portionsskålar och lägga i en brödskiva med ost på och gratinera i ugn, 250 grader till osten fått färg men jag brukar lägga brödskivan i brödrosten, hyvla på ost och lägga brödskivan i skålen och bränna av den med en liten brännare. Funkar att gratinera brödet i ugnen själv också.

Gruyère är supergod till denna rätt men jag svenskar gärna till den med Västerbottensost i stället.

Fransk Löksoppa

Lättlagad soppa som enligt mitt tycke kräver sin stund på spisen dock.

  • 5-6 gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 msk socker eller agavesirap
  • 1.5 dl torrt vitt vin
  • 9-10 dl vatten
  • 2 mörk oxbuljongtärningar
  • 1 knippe timjan
  • 1 lagerblad
  • peppar och ev salt
  • 4 brödskivor
  • rejält med god ost
  1. Skala löken och skiva den i tunna skivor. Gör detsamma med vitlöken. Stek löken i lite olja utan att få färg. Lägg i vitlöken och sockret efter 10 minuter och fortsätt steka ca 5 minuter till. Löken ska inte få för mycket färg utan bra bli mjuk och lite brun.

  2. Häll i vin, buljong, timjan och lagerblad. Låt puttra under lock i 45-60 minuter. Smaka a med peppar och ev salt. 

  3. Rosta brödet och skär upp ordentligt med ost och lägg på varje skiva. Brän av ytan och smält osten med en halsbrännans. Häll upp soppan i portionsskålar och lägg i ett bröd i varje soppskål.

Lämna ett svar