Lammstek med vitlök, rosmarin, citron och sardeller

Jag blev så sugen på lammstek så förra söndagen gjorde jag lite lamm till middagen. Nu får du receptet då det blev så gott. Det är ju inte direkt mycket pyssel med då det sköter sig själv i ugnen rätt bra. Jag fick tag i två mindre lammstekar men det funkar ju så klart även med en stor. En god marinad mortlades ihop hamnade både i och utanpå stekarna.

Vitlök, rosmarin, sardeller, citron och olivolja…så mycket gottis. Mortla ihop så gott det går.

Öppna steken eller skär en ficka om steken är i ett stycke. Häll i marinaden och smörj in det sista utanpå. Knyt ihop med steksnöre och låt gärna stå ett par timmar. Salta och peppra och stek sedan runt om i smör och lägg upp i folie (gärna med bakplåtspapper in mot köttet). Sätt i en termometer och ställ in i ugnen i 150 grader. Sätt termometern på 45 grader och när det piper ökar du temperaturen till 175 och öppnar folien och låter köttet fortsätta upp i temperatur till 60 grader för rosa, 65 för lätt rosa och vid 75 är köttet helt genomstekt.

Ta ut och häll av buljongen i en kastrull. Stäng sedan folien igen och låt köttet vila ca 20 minuter övertäckt. Koka upp buljongen med rejält mycket grädde för en sjukt god sås. Red om du vill ha en tjockare sås (ta ett par msk maizena och blanda med vatten innan du häller i lite i taget i såsen tills du fått konsistensen du vill ha).

När köttet fått vila ett tag är det lättare att skära skivor av köttet.

Vi åt med klyftpotatis och sallad och tomater från trädgården.

Marinad till lammstek

Räcker till ca 1.5 kg lammstek
Författare: Jojo

Ingredienser

  • 5-6 vitlöksklyftor
  • 5-6 sardeller
  • en rejäl rosmarinkvist (eller flera om du har köperosmarin som inte är lika tät som hemodlad)
  • 1 ekologisk citron
  • 1 dl olivolja
  • svartpeppar från kvarn

Instruktioner

  • Skala vitlöken. Riv av zesten på citronen och pressa ur saften i morteln. Lägg i alla ingredienser morteln. Mortla så gott det går, behöver inte vara helt finfördelat. Häll det mesta av marinaden inne i lammsteken men spara lite att gnida in på utsidan.

Lämna ett svar

Betyg
Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.