När vi var i husvagnen på Öland för några veckor sedan gjorde jag en plåt med ugnsbakade grönsaker och fetaost. De fick gå på lite lägre temperatur under ganska lång tid. Här kan man använda precis vilka grönsaker man vill eller har hemma. På bilderna har jag använt vitlök, lök, körsbärstomater, färskpotatis och citron. Köp stora vitlökar och dela dem på mitten, lägg med skurna sidan nedåt. Detsamma med citron. Citron får en så underbar och sötare smak när man värmer på den, t ex på grillen eller i stekpannan eller som här – i ugn. Potatisarna var ganska små så de fick gå hela.
Lägg alla ingredienser på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över rikligt med olivolja, flingsalt, chilipulver och torkade örter, t ex rosmarin, timjan och oregano. Du kan givetvis använda färska örter också. Vänd vitlök och citron med snittytan nedåt.
Ställ in ugnen i 125-150 grader i minst 1.5 h. Känn på potatisen och ta ut när potatisen är färdig.
Här åt vi grönsakerna med killarnas favorit – marinerad fläskytterfilé.