Skaldjur med ost- och charkbricka

Skaldjur…min sista måltid om jag skulle vara tvungen att välja någon. Det absolut bästa jag vet! Förra året var maken och jag och åt julbord på Stockholm Fisk och det gör jag sååååå gärna om! Galet mycket gott och magen stod i fyra hörn. Högg inte ens in på efterrättsbuffén! Haha!

Förra fredagen såg det ut så här hemma hos oss. Endast ”lillkillen” hemma men han stack efter några tuggor så det blev desto mer till maken och mig! Lillkillen är 15 men han kommer för alltid att vara min bäbis, vare sig han vill eller inte! Nu är det inte lika känsligt att bli kallad bäbis längre…

Förra veckans skaldjur: räkor, krabbklor, havskräftor och ett kungskrabben.

På ost- och charkbrickan fanns en Höost, Coeur Basque, Kvibille Gräddädel och Le Roule som ostinslag. Salame Chianti, Fuet, Picante salami sticks och Tryffelprosciutto. Tapenad, oliver, physalis, tomater, vindruvor (kunde inte låta bli de goda Cotton Candy även om de inte är ekologiska!), hemslagen aioli med persillade och så olivolja med lite flingsalt och nymald svartpeppar i att doppa surdegsbrödet i. Brödet är från Lokal och heter Algot och bakas för hand i Kumla. Det är KRAV-certifierat och innehåller ekologiskt odlat kulturspannmål. Såå gott!

Vinet vi drack till fick jag rekommenderat av Systembolaget. Simonsig, Chardonnay från Sydafrika, nr 2032. Fruktig smak med fatkaraktär, inslag av gröna äpplen, mango, vanilj , kardemumma och apelsin. Serveras vid 8-10°C till rätter av fisk, skaldjur eller till ljust kött.  Gillar att man bara kan komma in och säga vad man har i maten och de plockar fram ett vin som nästan alltid passar. Passar det inte i min smak frågar jag aldrig samma person igen 😉 . Ett ekfatslagrat vin är smörigare och passar tydligen sämre till kombon skaldjur och ost- och chark. Över lag är ekfatslagrad chardonnay smörigare och därmed mer fylligt och smakrikt. De som ej ekfatlagrats drar mer åt friskt och fruktigt och passar bättre till denna typ av mat enligt de rekommendationer jag fick. Hoppas det stämmer så jag inte far med osanning här. 😉 Rätta mig gärna om jag fått fel information. Hur som helst var detta väldigt gott och prisvärt.

Och du…du glömmer väl inte att koka fond på skalen?? Frys in ziplockpåse på en bricka så blir den helt platt och tar minimalt med plats.

Basingredienser förutom skaldjuren. Ibland hamnar morot eller palsternacka i. Då får fonden en lite sötare smak. Man kan givetvis utesluta tomatpurén men jag tycker att fonden får så fin färg med den i.

En räkfond från tidigare i somras. Platt och mycket lättplacerat i frysen.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.