Potatis-, jordärtskocka- och trattkantarellsoppa med salsicciacrisp

Höstrusk brukar innebära både långkok och soppor! Soliga fantastiska höstdagar eller regniga skitkalla…lika mysiga båda två tycker jag. På hösten tycker jag att det är gott att äta soppa åtminstone en dag i veckan. Har man dessutom nybakt bröd till är det ju fulländat men en rostmacka med vitlök på är inte fel det heller. Soppa är ju perfekt kylskåpsrensmat! Man kan ha i lite vad som helst som behövs tas om hand. Jag brukar alltid se till att det finns lite grädde, crème fraiche, smetana eller ost i kylen för att runda av en måltid i smaken. Vid detta tillfälle hade jag salsicciakorvar i frysen från ett annat tillfälle då jag gjorde korv och det blev ett gäng över men det går lika bra att köpa färskkorv i affären, ICA har jättegoda i sitt eget sortiment.

Något mer som jag alltid ser till att det finns hemma är vin av något slag. Det kan förhöja smaken på den mesta maten men framför allt om man kokar någon fond. Sen gör det ju inget om man kan få en skvätt TILL maten också men det brukar snarast vara tvärtom här hemma – slatten hamnar i någon maträtt. Det här vita är från Vinoteket. En fruktig och blommig Chenin Blanc.

Potatis-, jordärtskocka- och trattkantarellsoppa med salsicciacrisp och parmesan

Portioner: 4
Författare: Jojo

Ingredienser

  • 4 medelstora potatisar
  • 3 jordärtskockor
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor eller 1 msk @santamariasverige vitlök på tub
  • 1.5 dl vitt vin
  • 6 dl vatten
  • 2 rågade tsk grönsaksbuljongspasta eller en tärning
  • En stor näve torkade trattisar
  • Några timjankvistar repade
  • 1.5 dl grädde
  • 300 g färsk salsiccia
  • Svartpeppar och ev salt

Instruktioner

  • Skala potatis och jordärtskocka. Skiva dem och löken. Fräs i lite olja tillsammans med vitlöken. Häll på vinet, koka upp och häll i vatten och buljong. Repa i timjan och smula i torkade trattisar. Småkoka ca 10-15 min. Mixa och häll i grädden. Smaka av med svartpeppar och ev salt. Stek under tiden salsiccia. Skär snitt i korvskinnet och dra av det. Stek knaprigt medan du mosar isär så det blir smuligt. Häll upp soppa, toppa med korv och parmesan.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.