Fisksoppa och egen skaldjursfond

 

En fisksoppa behöver inte alls vara så krånglig att göra. Visst – ska du koka egen fond och använda vid samma tillfälle så tar det ju definitivt sin lilla stund. Jag brukar däremot nästan alltid koka fond när vi äter skaldjur, frysa in i platta ziplockpåsar så de tar minimal plats i frysen och är lätta att stuva om allteftersom och dessutom tinar snabbt när de ska användas. Försökte lite snabbt hitta ett bra steg-för-steginlägg hur du fixar en bra fond men hittade ingen i all hast så det får väl bli i detta inlägg. Du kan använda samma sorts skal eller all möjliga olika, självklart får du lite varierande smak.

Allra godast tycker jag det blir om man rostar skalen och lite grönsaker i ugnen (blanda gärna runt med tomatpuré). Ställ in i ugnen ca 20 minuter i 200 grader. Sen hettar du upp lite rapsolja och en klick smör i en stor gryta och häller över allt på plåten, häller i vin och kokar upp innan du fyller upp med vatten så att det täcker skalen.

 

Eller så rostar du i direkt i grytan…lite mindre disk till diskaren 😉

Inte för att fond eller buljongtärningar är så dyra utan för att här kan du styra smaken till precis det du vill ha. Frys som sagt ned dem platt i en ziplockpåse – ju mer du reducerar (alltså kokar ned efter att du silat av skalen) desto mer smak och dessutom mindre plats tar de i frysen. Bara att späda ut när du ska tillaga sen.

Så fram med fonden och hacka upp de grönsaker du har i grönsakslådan, i detta fall fänkål, vitlök, chili, purjolök och potatis, fräs i lite smör och häll på ngn dl torrt vitt vin (har alltid en box i kylen till hands för matlagning) och låt sedan koka upp tillsammans med fonden. Sen kan man antingen tillsätta grädde eller crème fraiche eller så provar du någon färskost eller mjukost, i detta fall blev det en kräftost. Fisken tillsätter du i kuber när du tycker att du fått god smak på soppan (smaka av med salt, peppar och gärna någon ört). Stäng av plattan och låt stå i ca 5 minuter så är fisken klar sedan.

Denna gång toppade jag med en fänkålscrudité – tunt tunt skivad fänkål som fått marinera en stund i olivolja och citron.

Skaldjursfond

I detta recept får du inga mått. Bara ungefärliga, det är faktiskt inte så supernoga utan ta det som finns hemma. Sen beror mängden på hur mycket skal du har att koka. Mängden vatten är alltid så att det täcker skalen ordentligt.
Författare: Jojo

Ingredienser

 • Skal från en eller flera olika skaldjur
 • Ett par vitlöksklyftor
 • 1 morot
 • 1 lök (valfri färg)
 • 2-3 msk tomatpuré
 • fänkål, palsternacka, selleri efter önskemål
 • ca 2 dl torrt, vitt vin
 • vatten

Instruktioner

 • Dela grönsakerna, du behöver inte ens skala (se dock till att skölja bort ev jord). Blanda med skalen och tomatpuré på plåt och ställ in ca 20 minuter i 200-225 grader.
  Hetta upp lite olja och en klick smör i en gryta. Häll över skal och grönsaker i grytan och häll på vinet. Låt koka upp ordentligt innan du häller i vatten så att det täcker skalen ordentligt. Låt småkoka/sjuda i ca 30 minuter. Stäng av plattan och låt stå i 30 minuter.
  Sila av skalen och låt fonden reducera minst till hälften. Ju mer den reducerar desto mer och intensivare smak. Ska du frysa in fonden kan du reducera extra mycket så tar den inte så mycket plats. Späd ut med mer vin, vatten och kanske grädde eller liknande när du sedan använder fonden. Låt fonden kallna innan du lägger in den i frysen...

 

 

 

 

Lämna ett svar

Betyg
Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.