Kräftor

Alltså…om jag skulle vara tvungen att  önska en sista måltid så skulle det bli kräftor, alla da´r i veckan! Och så menar jag svenska signalkräftor, gärna från Hjälmaren eller Vättern. Med perfekt sälta och dillsmak! Det kanske det är svårt att lyckas med varje gång men åh vad jag älskart! Tyvärr har vi inget eget vatten att fisk i så jag köper för det mesta färdigkokta. Nu fick jag hem 5 kg som min svägerska bad mig koka och självklart gjorde jag det. Lite läskiga är de allt. Hade räknat med hjälp från yngste sonen som utan problem flyttar orm från förtältet med bara näven men där gick jag bet! Han tyckte de var skitläskiga! Så det fick bli en och en annan vända upp och ned för källartrappan då jag hällde ut dem i badkaret i källaren för att gå av sig lite innan kokning.

Det var rejäla kräftor jag fick hem, många små hummer-wannabes. Jag tycker klorna är godare än stjärten så stora klor funkar alldeles ypperligt för mig!

Det är något makabert att stoppa ned levande kräftor i kokande vatten men de dör ju på en gång så bara att sluta tänka när man gör det. Eftersom dessa var så stora kokade jag bara 10 st i taget, fem minuter sen la jag dem åt sidan i annan kastrull med lock för att slutligen hamna i lagen allesammans. De fick kylas ned och sedan stå ett dygn i lagen innan jag frös ned dem för senare tillfälle när vi kan ses. Tanken var att vi skulle ha setts förra helgen men oturligt nog blev yngste sonen förkyld och då vill vi ju inte att bror och med fru kommer hit och bor under dessa omständigheter. Vi skulle suttit ute och ätit tillsammans med mamma och pappa men avblåste som sagt. Och sonen testades negativt för Covid-19 som tur är…vi har klarat oss hittills – tvätta, tvätta, tvätta och INTE glömma!! Häng i och håll ut nu…

Åh vad jag längtar tills jag får tina upp dessa godingar!!!

MAGISKT VACKRA OCH DOFTEN LIKA SÅ!

Lägger upp receptet här så att jag minns hur jag gjorde ifall det plötsligt skulle dyka upp ett gäng levande kräftor hos mig igen – kan ju bara hålla tummarna!

Koka kräftor

Jag sköljde bara mina kräftor och lät lite vatten vara kvar i badkaret. Sen fick de gå av sig lite, mest för att bajsa ur sig...
Portioner: 60 st
Författare: Per Morberg

Ingredienser

 • 60 levande kräftor
 • 5 l vatten
 • ca 16 cl öl [0.5 flaska/burk]
 • 5 sockerbitar
 • 200 g grovt salt
 • 1 knippe krondill

Instruktioner

 • Se till att kräftorna har fått gå av sig i kallt vatten.
 • Koka upp vattnet, ölen, sockerbitarna, saltet och en "dillruska" från dillen. Koka lagen i 5 minuter, tag upp stjälkarna och lägg i hälften av dillkronorna.
 • Lägg i 20 kräftor i det kraftigt kokande vattnet. Lägg på locket snabbt.
 • När det kokar igen är det dags för nästa 20 kräftor. Koka upp och i med de sista 20. På med locket.
 • Sätt tiduret på 5 min då det kokat upp igen. När uret ringer, lägg i de sista dillkronorna och kyl snabbt ner kastrullen.
 • Låt kräftorna stå och dra i kyla till dagen efter.

Lämna ett svar

Betyg
Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.