Fransk potatissallad

Jag är inte så förtjust i färdigköpta potatissallader. Tycker att de är för sliskiga. Men absolut om man har bråttom eller ska på utflykt så kan det funka. Dock blir det ju så mycket godare med egen majonnäs och crème fraiche, smetana eller yoghurt. Den franska som baseras på senap och olja var jag inte heller så förtjust i för några år sedan men det är ju jättegott om man inte har i för mycket vinäger. Det är en smaksak så gillar du vinäger ska du absolut tillsätta det.

Denna sallad fick bli lite man tager vad man haver hemma för stunden. Färskpotatis, ramslöksolja, kapris, dijonsenap, sockerärtor, rädisor och lite örter (persilja, dill och gräslök). Den kan göras både kall eller ljummen. Jag tycker om att äta den ljummen när den är nygjord men ska man inte äta den på en gång är det bäst att låta potatisen kallna. Gör en stor sats till buffébordet på t ex studenten!

Vi åt salladen till grillad ostgrillare från Rosas handel på Öland. Vi passade på att köpa med oss när vi var på Öland i helgen för att ställa upp vår husvagn för säsong. Till det ett stort glas hallonkombucha. Ett supergott alkoholfritt alternativ till vin.

En örtolja gör du enkelt genom att mixa valfria örter med olja. Sila den om du vill ha den helt slät.

Fransk potatissallad

Ät potatissalladen ljummen eller kall.
Portioner: 2
Författare: Jojo

Ingredienser

  • 7-8 små kokta färskpotatisar
  • 6-8 sockerärtor
  • 3-4 rädisor
  • 1.5-2 tsk dijonsenap
  • 3 msk örtolja
  • en bunt örter t ex persilja, dill och gräslök
  • 1.5-2 msk kapris
  • flingsalt och peppar från kvarn

Instruktioner

  • Dela potatisen i stora bitar. Strimla sockerärtorna och skär rädisorna. Vispa ihop dijonsenap med oljan.  Hacka örterna grovt. Lägg alltsammans i en skål och strö över lite flingsalt och peppar. Blanda alla ingredienser och smaka av med vinäger eller pressad citron eller lime om du vill ha den syrligare.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.