Julskinka från Jakobsdal med Parmesanjansson med tomat

It’s beginning to look… jaaaaa det är min favorittid på året! Och i år har vi dessutom haft massor av snö hittills så jag njuter!

I samarbete med Smakbox har jag fått hem en skinka från Jakobsdal. En rimmad som kommer i stekpåse så det är superenkelt att tillaga. Bara att trycka in  en termometer och ställa in i ugnen på 80 grader och glömma några timmar. När skinkan nått 70 grader är det dags att ta ut och låta den vila en timme. Klipp försiktigt upp påsen i ena hörnet och tippa över buljongen i en burk – blir magiskt god grönkålssoppa av den! Ja man får ju tillsätta lite ingredienser så klart! 😉 Griljera skinkan i 225 grader. Jag gjorde det väldigt enkelt för mig och bara penslade senap på skinkan och strödde sedan över ströbröd.

Sååååå gott med varm julskinka på smörgås. Och jag har både sötstark senap och majonnäs på min!

Jag testade också ett recept på Parmesanjansson med tomat. Mina söner är inte så förtjusta i vanlig Jansson så jag tänkte att jag testar denna variant som jag hittade i Matmagasinet för ett tag sedan. Och den blev supergod! En perfekt fredagsmysrätt om du frågar mig! (Ja skinkan får man ju se till att den är gjord innan…)

Jag hade ingen färsk basilika hemma så jag fick använda torkad, jag tog ca 1 tsk. Annars följde jag receptet till punkt och pricka – det händer inte ofta då jag alltid kommer på en massa saker mitt i matlagningen.

Jag önskar dig en trevlig andra adventshelg! Själv ska jag på julbord med jobbet ikväll och så tänkte jag försöka få till lite bakning under helgen. Det börjar bli dags för julgodistillverkning snart också!

Parmesanjansson med tomat

Portioner: 6 port
Författare: Matmagasinet, 6/2023

Ingredienser

  • 800 g potatis
  • 1 gul lök
  • 2 msk smör
  • 2.5 dl vispgrädde
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 0.5 dl strimlad soltorkad tomat
  • 0.5 kruka finhackad färsk basilika
  • 3/4 dl parmesanost

Garnering

  • färsk basilika

Instruktioner

  • Skala och strimla potatisen. Skala och skiva löken. Fräs löken blank och smidig i smör i stekpanna utan att den får färg. Tillsätt potatisen och låt den steka med på medelstark värme i 10–12 min.
  • Tillsätt grädde och låt sjuda samman tills allt har en krämig konsistens. Tillsätt salt och peppar. Tag av pannan från plattan och tillsätt soltorkade tomater och basilika.
  • Fördela blandningen i 6 smorda portionsformar. Toppa med parmesanost. Gratinera formarna strax under ugnens mitt i 200° grill, ca 15 min eller tills osten fått fin färg. Passa så det inte bränns.
  • Garnera med basilikablad.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.