Snabbpizza med chiliräkor

Jag gillar ju egentligen att laga mat från grunden med så lite tillsatser som möjligt men ibland får man ta genvägar. Ett färdigt pizzakit brukar finnas hemma för killarna att snabbt laga till matigt mellis eller om de är själva hemma någon kväll och inte orkar lägga energi på middagsmatlagning. Jag brukar köpa ICAs I love eko. Den färdiga pizzasåsen kan hottas upp lite med sriracha eller liknande men själv föredrar jag bianco. Jag bottnar med crème fraiche, smetana, ricotta, mascarpone…ja vad som finns hemma för stunden. Jag är ju inte den mest planerande matlagerskan utan det blir för det mesta att öppna kyl och se vad jag är sugen just nu. Igår var det chiliräkor och så såg jag pizzakitet och tänkte att det får bli en kombo.

Har så många gånger sett Jennie Waldén lägg ut bild på vitkålssallad med sesamdressing så det passade jag på att göra till. Finstrimla spetskål och lägg i isbad under tiden pizzan blir klar. Häll av vattnet och ringla över en dressing av chiliolja, en klick majonnäs, sesamolja och lite vatten eller mjölk.

Jag toppade salladen med sesamfrön och min last för stunden – ärtgroddar. Sååå goda! Låter torkade ekologiska ärtor ligga i blöt i minst åtta timmar. Häll av vattnet och skölj sedan ärtorna i ljummet vatten två gånger per dygn. Efter 3-4 dagar är de färdiga att ätas. De kan då även läggas på jord och så strös ett tunt lager jord över. Ställ ljust och håll fuktigt. Då får du superfina ärtskott. Klipp ett par cm upp från jorden så kommer det en omgång till.

Så till pizzan: Jag bredde ett lager mascarpone och toppade med champinjoner, körsbärstomater, västerbottensost och svartpeppar. In i ugnen, 225 grader i ca 15 minuter. Under tiden stekte jag tigerräkor i chiliolja. När jag vände på dem rev jag i vitlök och stängde sedan av plattan och lät dem gå färdiga på eftervärmen. Man vill inte steka för länge, då blir de sega och hårda. Titta på märkningen när du köper räkorna. Se till att det står ASC som står för att fisk eller skaldjur är producerade på ett ansvarsfullt, miljömässigt hållbart och socialt hållbart sätt. Annars är det rätt mycket antibiotika i dessa och dessutom masskövlas det för att få plats till odlingar.

Fiska upp lite av chili_ och vitlöksolja från stekpannan och drizzla över pizzan.

Till pizzan drack vi ett glas Merlot. det fanns kvar sedan Alla hjärtansmenyn. Det är ett vin från Vinoteket. Selección Numerada är en serie spanska viner där producenter väljer att vara hemliga för att göra plats för nya årgångar i källaren och då erbjuda vinet till ett betydligt bättre pris. Perfekt! Den söta vinkorken hittar du hos Pufz. Perfekt med mjuk i silikon. Jag får inte plats med för höga flaskor i mitt kylskåp så denna är perfekt då man kan böja till den lite.

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.