Måndag och meatfree monday som det så käckt kallas. Försöker äta vegetarisk några måltider i veckan. Känns lite lättare för kroppen och bättre för miljön. Förra måndagen gjorde jag en vegetarisk Bolognese. I den senaste Smakboxen fanns det en fryst färs från Färsodlarna i det kalla tillägget. Den hade legat där ett tag och tittat på mig när jag frysdök och nu var det dags att prova. Den gjorde mig inte besviken. Vi var alla eniga om att det var ett fantastiskt gott alternativ till kött och den kommer vi köpa fler gånger.
Färsen består av gråärt, åkerböna, sötlupin och raps, och så lite salt. Vissa vegetariska alternativ kan vara så fördärvat fullproppat med en massa förlåt mig men skit. Då kan det faktiskt kvitta då jag sällan vill laga till halvfabrikat. Det blir det då och då så klart även här men just denna har inga onödiga tillsatser.
Jag gjorde Bolognesen på det som fanns hemma så receptet är baserat på det.
Vi åt med penne, blandad sallad, avokado, picklad rödlök och kålrabbi. Toppade med riven parmesan och nyklippt krasse. Och chili för den som önskade hetta. Denna var det drag i minsann…
Jag hade gjort en rejäl sats och passade på att göra en vegetarisk lasagne och även den blev magisk! Alltså vi var så förvånade över att det inte var något slags kött i! Något för den mest skeptiske alltså.
Jag varvade med ganska hårt stekt aubergine och en ostsås gjord på klassisk bechamel och riven greveost. Smaksätter gärna med Vegeta då jag gillar den smaken.
Jag blir sugen nu igen när jag ser bilderna! Ska nog testa att varva in lite vitost i ett par lager nästa gång.
Vegetarisk Bolognese
Ingredienser
- 400 g svenskodlad färs
- 1 stor gul lök, eller två små, finhackad
- ca 15 cm purjolök, finhackad
- 5-6 vitlöksklyftor, skivade
- 2 stjälkselleri, fintärnad
- 1 morot, fintärnad
- 0.5 dl tomatpuré
- 1 tsk vardera torkade oregano, basilika och timjan
- 1.5-2 msk sardellcrème
- 1 burk finkrossade tomater
- 1.51 dl grädde eller crème fraiche
- salt och peppar
Instruktioner
- Bryn lök och purjolök. När löken är blank och fin tillsätter du vitlök, selleri och morot och låter bryna med en stund.Tillsätt tomatpurén och låt den också rosta med en stund.Tillsätt de fin krossade tomaterna, sardellcrèmen och grädden. Blanda ordentligt och fyll sedan på med 0.5-1 hel burk vatten (alltså burken med finkrossade tomater). Späd tills du får önskad konsistens.Smaka av med salt och peppar.Låt puttra på svag värme i 15-20 minuter medan du kokar pastan.