Spaghetti Arrabbiata

Pasta med tomatsås var absolut inget för mig för några år sedan. Hade väl bara köpt färdig på burk och helt enkelt inte hittat någon fullträff. Så för några år sedan bestämde jag mig för att prova och det är ju såååå gott. Behövs för min egen del inte mycket mer än sallad till men eftersom jag har huset fullt av tonårssöner innefattar varje vegetarisk måltid frågan:

Var är köttet!??

Så ofta äter jag tomatsåsen som den är med pasta och riven ost men grabbarna lägger till valfritt protein. Alla nöjda!
Arrabbiata betyder arg på italienska och syftar på hettan från chilin. Hur arg man vill att tomatsåsen ska bli beror alltså på styrkan i chilin. Jag köper friterad chili i olja på asiatiska butiken och den är det ordentligt drag i! Tomatsåsen kan mixas och användas som pizzasås eller i köttfärssås. Det här är en bra grund att utgå ifrån:

Arrabbiata

Tomatsås...arrabbiata betyder arg på italienska. Ju starkare chili, desto argare 🙂
Portioner: 4
Författare: Jojo

Ingredienser

  • 1 vitlök solo
  • 1 gul knipplök
  • 1 msk olja
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 dl ajvar
  • 1 burk finkrossade tomater
  • 2 tsk sardellcreme
  • 1 dl vin
  • 1 tsk buljongpasta
  • 1 tsk honung
  • En stor näve basilika
  • Svartpeppar
  • Friterad chili i olja

Instruktioner

  • Hacka vitlök och lök. Stek i oljan. När det börjar få färg, tryck i tomatpurén och låt den rosta med en stund. Häll i tomater, ajvar, vin, honung, chili och buljongpasta och låt koka upp. Sänk värmen och låt det puttra en stund. Ju längre desto mustigare smak men ibland har man bråttom! Hacka basilikan och lägg i hälften i såsen. Spar resten att strö uppå pastan. Några varv med pepparkvarnen, allt efter eget tycke. Blanda gärna pastan med tomatsåsen. Riv över en god ost. 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.