Igår blev det pastagratäng på lite av varje i kylen. Pastan kokade jag men man kanske har överbliven pasta från tidigare mål och då går det alldeles utmärkt att använda den. En pastagratäng är perfekt att göra på rester och på det man kanske redan har i kylen eller frysen. Den här blev helt utan grönsaker men lök, spenat, svamp, broccolibuketter, paprika, tomater eller ja precis vad du vill går givetvis att moffa i. Vi åt med sallad bredvid. Har du provat med frukt i salladen? Tillsammans med avokado är det en av mina favoriter, speciellt så här på vintern när kroppen bara skriker efter vitaminer!
Jag hade en stor korv med vitlökssalami som jag tärnade upp. Resten åkte i frysen och dyker säkert upp i någon annan impulsstyrd rätt vid senare tillfälle. Fast skivad på tapasbrickan är den inte helt fel heller…Såsen var en återanvändning från dagen innan och består av fet yoghurt, tahini och mangochutney. Här vispade jag i två ägg för extra protein för mina tennisgrabbar som tränat hårt (som vanligt…och magen skriker efter mat:) ). Fetaosten hade jag köpt på marknad, en riktigt krämig och god ost. Liknande finns att köpa i plåtrör på t ex ICA. Den brukar heta vitost från Balkan eller liknande, finns många olika märken.
Pastagratäng med vitlökssalami och fetaost
Ingredienser
- 250 g linspasta
- 200-250 g vitlökssalami
- 2 dl yoghurt eller crème fraiche
- 1 msk tahini, kan uteslutas
- 1.5 msk mangochutney
- 0.5-1 tsk chilipulver
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 2 ägg
- 150 g fetaost
- riven ost
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader.Koka pastan efter paketets anvisning men korta tiden ca 2 minuter. Skär salamin och fetaosten i kuber. Blanda yoghurt, tahini, mangochutney, chilipulver, vitlök och ägg. Häll av vattnet från pastan och häll över i en gratängform. Vänd i salamin, fetaosten och såsen. Strö över riven ost och gratinera i ca 20 minuter i ugnen.
[wdi_feed id=”1″]