Pasta med grön pesto av sojabönor och ärtskott

Pesto är även det extremt förlåtande och kan göras på det mesta. Igår kom sonen hem över lunch och hade inte ätit i skolan (det var säkert fisk 😉 ) så jag passade på att använda lite slattar och gjorde en pesto. Pasta går alltid hem hos mina boyz. Pesto ska egentligen mortlas och blir då absolut bäst. Pesto är italienska och kommer från verbet pestare som betyder just stöta. Jag hade så ont i axeln dock så min lilla Magic Bullet fick göra jobbet. Jag slängde därmed i sojabönor, ärtskott, vitlök, parmesan, Red Leicesterost, basilika, gochugaru, olja, flingsalt och peppar i burken som hör till min Bullet. Gochugaru är koreanskt chilipulver som används bland annat när man gör kimchi. Finns att köpa i asiatiska butiker eller på nätet. Vill du göra röd pesto är det bara att använda soltorkade tomater, vitlök, nötter eller frön, valfri ost och olja, använd gärna av oljan som tomaterna ligger i.

Jag hade ingen citron hemma men blev så sugen på det i peston och kom på att i min senaste Smakbox fanns en flaska kallpressad rapsolja med smak av citron så den fick gå i, ja inte hela flaskan förstås! Det blev jättegod smak av den. Den kallpressade rapsoljan är ju väldigt nötig och smakrik i sig också. En riktigt gulgrön och solig pesto blev det.

Så medan pastan kokar hinner du alltid få ihop en pesto. Det är inte så noga med måtten…bara smaka av tills du är nöjd. Tänk på att det smakar lite mindre när den hamnar i pastan.

Pasta pesto med sojabönor och ärtskott

Den här peston är helt nöt- och fröfri men häll gärna i valfri nöt eller solrosfrön för nötallergikern. Rosta dem gärna innan.
Portioner: 2
Författare: Jojo

Ingredienser

  • Kokt pasta för två personer
  • ca 0.5 dl sojabönor
  • ca 15 ärtskott
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • en halv kruka basilika
  • 0.25 dl riven parmesan
  • 0.25 dl riven Red Leicesterost
  • 0.5 dl olivolja
  • 1.5-2 msk kallpressad rapsolja med citron
  • 0.5 tsk gochugaru
  • en nypa flingsalt
  • svartpeppar från kvarn

Instruktioner

  • Mortla eller mixa ihop alla ingredienser. Smaka av. Bland peston med den nykokta pastan. Riv gärna lite extra ost över och ringla lite kallpressad rapsolja över.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.