Krämig risoni med räkor

Jag älskar risotto av alla dess slag. Jag hade köpt hem risoni vid något tillfälle och kände att det borde ju gå att göra risotto på risoni? Risoni är pasta som ser ut som ris. Det går åt ganska mycket vatten men jag har tyvärr inte skrivit ned hur mycket jag använde. Följ instruktionerna på förpackningen men precis som med risotto gjort på ris tillsatte jag lite i taget och när man tycker att man fått den konsistens man vill är det klart. Tillsätt buljongtärning eller fond lite i taget allt eftersom så behöver du inte få buljong över.

Jag hade svamp och sparris i min men här kan du variera fritt! Majs (gärna rostad), rotfrukter, zucchini, aubergine…endast fantasin sätter gränser!

I stället för räkor? Kyckling, veg alternativ, andra skaldjur… eller toppa med en bit stekt fisk.

Vi åt med ugnsrostade tomater, sallad med avokado och melon.

Krämig risoni med räkor

Portioner: 2 pers
Författare: Jojo

Ingredienser

  • 200 g risoni
  • 1 bananschalottenlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • ett knippe sparris
  • 100 g valfri svamp
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 500 g räkor med skal
  • buljong, vatten + tärning eller fond
  • riven parmesan, ca 1-1.5 dl parmesan, ev citronzest

Instruktioner

  • Skala räkorna.
    Sätt på ett par liter vatten i en kastrull för sig.
    Skär svamp och sparris i bitar och fräs i lite olja tills de fått färg. Lägg åt sidan.
    Finhacka lök och vitlök. Fräs i lite olja utan att få färg. Tillsätt okokt risoni.
    Sänk värmen och häll i vinet och låt det småputtra tills det gått in i pastan. Tillsätt det kokande vattnet, en slev i taget. Rör då och då och tillsätt även lite fond eller delar av buljong (lite i taget så det inte blir för salt).
    När du fått den konsistens du vill ha på risonin river du i parmesanen och blandar sist i svamp, sparris och räkor. Smaka av med peppar och ev salt och riven citronzest.

Lämna ett svar

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.