Krämig pasta med jätteräkor

Jätteräkor, vannamei, scampi, gambas…många namn och omtvistad räka! Jag äter det inte så ofta och de gånger jag köper tittar jag på märkningen – ASC. Receptet funkar lika bra med vanliga räkor så klart! Men lägg då i dem på slutet så de inte blir sega.

Jag hade lite ost och en grädde som var på väg ut ur kylen själv vilken dag som helst och då blev jag så sugen på pasta. Pastan gör jag på ca 100 gr durumvete och 1 ägg per person. Det blir en rejäl portion. Äter man det som ensamrätt räcker 400 g mjöl och 4 ägg till 4 hungriga men äter man det med t ex matigare gryta till så räcker det till 6 portioner. Jag mäter upp 400 gr durummjöl och häller i en hög på bänken. Gör en stor grop i mitten och så tar jag en gaffel och vispar ihop äggen och rör med lite mjöl i taget tills det börjar bli en deg. Då får händerna ta över och knåda ihop allt. Beroende på äggens storlek är det inte säkert att allt mjöl går att arbeta in. In med degen övertäckt i kylen i en timme. Sen delar jag den i fyra delar och kör i pastamaskinen till valfri pastamodell.

Krämig pasta med jätteräkor

Om du inte vill använda jätteräkor utan använder vanliga räkor - tillsätt dem på slutet så de inte blir sega och tråkiga.
Portioner: 4

Ingredienser

  • 1 bananschallottenlök
  • 2 stora vitlöksklyftor
  • 400 gram frysta jätteräkor utan skal, ASC-märkta
  • 1.5 dl torrt, vitt vin
  • 3.5-4 dl grädde
  • 100 gram mascarpone
  • 1 dl riven ost
  • salt, peppar och ev chili
  • någon färsk finhackad ört, t ex dill eller persilja
  • pasta till fyra portioner

Instruktioner

  • Tina räkorna. Finhacka lök och vitlök. Stek i lite olja. Tillsätt räkorna och stek i het panna en kort stund. Sänk värmen och häll i vinet. Låt koka upp och tillsätt sedan resten.  Låt koka ihop en kort stund så att inte räkorna blir sega. Smaka av med salt och peppar och tillsätt chili om du vill ha lite hetta. Använder du färsk chili låt den gärna vara med från början när du steker löken. Blanda gärna i den kokta pastan och blanda runt i den goda såsen.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.