Midsommar…

I år går vi en kanske lite annorlunda midsommar till mötes…Jag tror att många väljer att fira i lite mindre sällskap för att minska smittspridningen. Själv hade jag gärna varit på Bornholm men det är nog bara de som bjuder in oss som vill att vi ska komma!! Haha! Och skulle man bli sjuk eller utsättas för någon olycka känns det faktiskt inte ok att ta någon annans plats vid ett eventuellt sjukhusbesök så vi stannar på hemmaplan. Vi körde ner vår husvagn till Öland i helgen då reserestriktionerna släpptes och man känner sig inte helt bekväm med en så lång resa faktiskt, det är ändå över 40 mil. Så länge det går att hålla alla rekommendationer om avstånd och handhygien så ska det ju inte vara värre än att vara på hemmaplan… Vi har knappt gått utanför huset sen i februari (förutom jag som jobbar inom skolan) så man känner sig lite på rymmen 😉

Midsommarmat vill man ju ändå äta och jag ser en del sökningar här på bloggen som vittnar om att man börjat planera maten.

Räkcheesecaken får jag många träffar på och just denna garnering är ju lite somrig och passar perfekt på midsommarbuffén men kan också göras i små portionsbitar i liten långpanna, då brukar jag göra en och en halv sats.

Laxmousse är trevligt att servera som tilltugg, som bollar eller som en Pintxos, dvs på en liten baguettebit, supergott med ett glas Prosecco eller Cava till. En annan favorit med lax är tartar som kan serveras i en krustad, i ett rågchips, på friterat rispapper, på ett hjärtsalladsblad eller hur du nu vill. Förbereds dessutom innan servering, liksom laxmoussen och är sedan bara att klicka upp när det är dags att servera.

Detta kan ju även serveras som del i en buffé eller som förrätt.

Lax passar även bra som huvudrätt, bara att slänga på grillen eller göra fiskpaket av. Var inte rädd för att laborera med smaksättning på en hel laxsida t ex. De kryddor du använder styr vad du har för tillbehör till, väljer du t ex tacokrydda kan du göra guacamole eller rostad majsdipp till, eller servera laxen i tortillabröd som tacos. Går du åt det asiatiska hållet med t ex teriyaki kan man göra en god nudelsallad till. Och så har vi så klart det svenskaste härliga alternativet med citronpeppar på, med färskpotatis och romsås, inte fel det heller!

Här med hoisinglaze.

Majonnäs och kryddblandning från Santa Maria – wasabi och sesam.

Rosépeppar…

Tacokrydda….

Med mos, vit sparris, vitvinsås och forellrom…

Eller varmrökt i en rök eller indirekt på grillen med rökspån på glöden eller i röklåda på gasolgrill.

Många väljer nog att grilla på midsommar och det bästa av allt är ju att man kan grilla nästan vad som helst. Man behöver inte krångla till det heller utan gör det enkelt och umgås med de som är omkring. En asiatisk biffsallad är sååå god på sommaren – nygrillat kött på en bädd av nudlar och grönsaker som du lätt kan förbereda innan och bara blanda samman precis innan servering. Dressingen görs med fördel innan och blir bara bättre om den får stå så att smakerna kommer fram.

Här är det flankstek som skurits i tunna skivor och som sedan dressats med en asiatisk dressing på soja, fisksås, ingefära, chili, vitlök, lime, vitpeppar och strimlad mynta. Gott till smashad färskpotatis!

Ryggbiff och spetskål är riktigt gott på grillen.

Chicken steak eller kycklinglårfilé – perfekt att lägga i marinad redan dagen innan och bara slänga på grillen.

Fiskpaket….hur gott?! Allt-i-ett och kan förberedas. Om du har musslor i behöver du dock lämna lite öppet så att de inte dör, nyp ihop innan du lägger paketen på grillen.

Det här är nog mitt mest sökta recept – Pinocchiotårta med vispad hallonpannacotta. Servera som fika eller som dessert!

Pavlova är också en bra dessert att förbereda. Gör den som en stor tårta eller i små portionsstorlekar. Gör en curd, t ex rabarber och bred ut på botten, toppa med grädde och så ett berg av jordgubbar. Det syrliga i curden bryter av så gott mot den söta marängen och tillsammans med grädde gifter det sig. Blanda gärna i lite mascarpone i grädden, det blir superfräscht.

Vit chokladkladdkaka med rabarber…

Vaniljkokt rabarber, vaniljpannacotta, vispad hallonpannacotta och lemoncurd.

Hoppas att du hittade några uppslag annars är det bara att söka i sökrutan eller kolla in i de olika kategorierna om du vill ha tips. Glad midsommar!

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.