Tom Kha Gai

Igår kväll blev jag så sjukt sugen på Tom Kha Gai. När maken och jag var ute och långreste i Asien för 25 och 23 år sedan var det min absoluta favorit. Visst, jag fastnade väl som alla svenne bananer för Chicken cashewnut också men Tom Kha var strå´t vassare. Egentligen säger min thailändska svägerska att cashewnötter används inte så flitigt i det thailändska köket då de är dyra och anses lyxiga men jag tror att många svenskar tycker att Chicken cashewnut är nationalrätt i Thailand.

Jag trodde att jag hade recept på hur jag brukar göra min Tom Kha här på bloggen men jag hittar det inte så bäst att lägga in ett. Jag tycker mest det är en smaksak och inte så jättenoga med hur mycket av varje ingrediens men däremot är det viktigt att få de flesta av ingredienserna. Så följ med fördel detta recept om du aldrig gjort Tom Kha förut och sen kan du laborera lite. Det är ju lite av en smaksak också hur syrlig man vill ha soppan. Det märker man om man äter den på olika thairestauranger. Jag blundar alltid när jag lagar den och när jag smakar av tänker jag att jag sitter på en restaurang på stranden, hör havet slå mot sandstranden, doften av salt hav och så ljummen vind i håret…funkar ju så där men ger en känsla av hur jag vill att det ska smaka! Just nu gjorde jag samma sak och hamnade på en lunch på Koh Samet med min familj för sju år sedan då vi var på bröllop i Bangkok…Tänk vad härligt det är med minnen!

Det som är huvudingrediensen i en Tom Kha Gai är inte kyckling som många tror utan just kha – galanga. Det är en ingefärsrot och kan inte bytas ut mot ingefära då det blir en helt annan smak. Självklart går det att göra på ingefära om man inte får tag i galanga men smaken blir verkligen inte densamma. Färsk galanga är godast och håller i veckor i kylen, den kan även frysas, skalad i t ex tunna skivor så att du kan stoppa dem på en gång i soppan nästa gång du lagar. Den finns för det mesta i asiatiska butiker men kan då och då dyka upp i välsorterade matbutiker nu för tiden. Det finns också färdiga kryddblandningar eller pastor (konstigt stavat i plural??). De jag provat är DENNA och DENNA. Den senare tyckte jag var riktigt bra! Det var den jag använde igår då jag bara kände att jag var tvungen att laga Tom Kha Gai! Hade varken lust eller ork att åka till affären och som tur var låg påsen med kryddpastan i min kryddlåda. Fick den av min svägerska för ett tag sedan – hon vet hur galen jag är i Tom Kha 🙂 . Mycket lättlagat då det bara var att koka upp kokosmjölk och vatten, tillsätta pastan och kycklingen och vips! Klart! Eller ja, i med lite grönsaker också…

Åter till Tom Kha Gai…Tom betyder koka och det är ju precis det man gör när man gör soppa. Kha = galangarot som sagt och gai betyder kyckling. Det är den vanligaste varianten men kan också göras med räkor – goong. Vill du ha en vegetarisk kör du på svamp – hedd. Jag tycker också om att göra den med fisk eller musslor. Jag har lagt upp en svensk variant här på bloggen också…klicka på bilden nedan för det receptet…

Upptäckte nu när jag länkade till detta recept att Tom Kha Gai visst fanns här på bloggen…konstigt att det inte gick att söka på det?? Ja ja, nu finns ett inlägg till…

Då vi har en tomatallergiker i familjen (eller ja egentligen två men den store bor inte hemma) brukar jag tillsätta tomater efter att han tagit sin portion. Oftast blir det att jag lägger i dem direkt i tallriken. Det här blir en rejäl laddning då jag körde på med massor av kyckling denna gång, ni vet de där söta monstren jag har i familjen som tycker att det är för lite protein i form av kött i min matlagning…så det receptet bjuder jag på nedan.

Jag körde på de grönsaker jag hittade först i kylen och det blev minisparris, skogschampinjon, lök och sockerärtor. Så lite busig var jag som inte följde receptet… 😉 Eller nä, det är ju som vanligt! Gör ju bara som jag känner i stundens hetta och det blir för det mesta ätbart!

Tom Kha Gai

Det är mycket kyckling i detta recept så om du vill minskar du till ca 400 g. Om du vill ha mindre kokosmjölk i byter du ut 400 ml kokosmjölk till kycklingbuljong. Koka med fördel fond på skrovet från en hel kyckling. Skär bort allt kött och använd till soppan. Lägg skrovet i en kastrull, fyll på med vatten så det täcker, skär upp en lök, lite galanga, ett par krossade vitlöksklyftor och ett par limeblad. Skumma hela tiden för en klar buljong. Låt småkoka i 15 minuter. Sila. Använd 4 dl till soppan och frys in resterande till annat tillfälle. Du kan även reducera den för en mer koncentrerad fond, då tar den dessutom mindre plats i frysen.

Ingredienser

  • 800 ml kokosmjölk
  • 2 citrongräs
  • 5 cm galangarot
  • 4 asiatiska schalottenlök du hittar dem i asiatiska butiker, annars två små svenska
  • 750 g kycklingbröstfilé
  • 2 msk fisksås
  • 1 msk palmsocker vanligt funkar men försök få tag i palmsocker
  • 6 limeblad
  • 1-2 röda chili
  • 150 g champinjoner
  • 200 g små tomater
  • ca 3 msk färskpressad limejuice
  • koriander
  • ris för fyra personer

Instruktioner

  • Sätt på riset.
    Banka på citrongräset och skär den vita delen i tunna skivor. Skala galangaroten och skär i tunna skivor. Skär eller hacka schalottenlöken.
    Skär kycklingen i strimlor.
    Koka upp kokosmjölken, citrongräs, galanga, schalottenlök och limebladen. När det kokar sänker du värmen och tillsätter kyckling, fisksås och palmsocker. Sjud fem minuter eller tills kycklingen är klar. Rör då och då så det inte skär sig.
    Under tiden - skiva champinjonerna och dela tomaterna på mitten.
    Tillsätt champinjonerna och låt sjuda två-tre minuter till innan du tillsätter limejuice och tomater. Smaka av om du tycker att det behövs mer sälta eller syra, då tillsätter du mer fisksås eller limejuice. Soppan ska ha en söt, salt och syrlig smak.
    Garnera med koriander och servera med ris.

 

 

Lämna ett svar

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.