Mer asiatiskt på bloggen. Teriyakisås finns att köpa färdig i flaska men om man inte har någon hemma för stunden funkar det alldeles utmärkt att koka ihop en lite snabbt. Jag brukar koka ihop, låta svalna och sen marinera kyckling eller lax i hälften av marinaden, minst en halvtimme men gärna längre. Sen slänger jag allt på samma plåt, häller över resterande marinad och skjuts in i ugnen i 20-30 minuter i 150 grader (varmluft, höj annars till 175). Använder jag kyckling brukar jag använda termometer och kolla att den nått 72 grader.
Just detta tillfälle passade jag på att rensa ur grönsakslådan i kylen och då blev det spetskål som skars upp i lagom stora klyftor, shiitakesvamp, rädisor och sockerärtor. Grönsakerna åker på plåten samtidigt med kycklingen. Snabbpicklad gurka är också uppskattat här hemma:
Snabbpicklad gurka
En halv gurka
2 lime
0.5 dl gräsig olivolja
1 msk kokossocker
1 msk risvinäger
några droppar sesamolja
Blanda lagen och vänd i skivad gurka. Låt stå minst 30 minuter, blanda då och då.
Teriyakikyckling
Ingredienser
- 8 kycklinglårfiléer
Marinad
- 1 dl soja
- 0.5 dl kokossocker
- 0.5 dl vatten
- ca 5 cm ingefära
- 2 vitlöksklyftor
- sesamfrön
Instruktioner
- Riv ingefära och vitlök och blanda med resten av marinaden. Koka ihop ca 7-8 minuter, rör då och då. Låt svalna och marinera kycklingen i drygt hälften av marinaden. Marinera minst 30 minuter, gärna längre. Lägg kycklingen på en plåt. Häll över resterande marinad. Strössla över sesamfrön och ställ in i ugn, 150 grader varmluft (eller 175 grader vanlig) i 25-30 minuter. Kolla gärna med termometer att kycklingen uppnått 72 grader.