Soppa på syltarester

Tänk att rester som hamnar i någon ny rätt för det mesta blir så goda! Att göra något nytt av resterna från julbordet så man slipper att äta samma rester i flera dagar…det gillar jag!

Denna soppa åt vi till lunch häromdagen. Supergott med matig soppa när man varit ute i kylan på en promenad. Jag hade ganska rejält med dopp-i-grytan då det bara är jag som doppar här hemma så det tillsammans med syltarester utgjorde basen till soppan. Mellansonen tyckte spa’t var jättegott och önskade att man kunde få till det att göra soppa på…ja, det är ju faktiskt bara att koka fläsklägg och kycklinglår så får man denna goda buljong. Det var även spa från skinkan i doppet.

Jag brukar passa på när det är extrapris på fläsklägg – kokar den och ibland gratinerar jag den lite asian style som jag serverar i bao. Jag har en del recept med just fläsklägg så sök på fläsklägg så får du upp fler förslag. Buljongen blir hur som helst jättegod och är perfekt till soppa eller gryta. Tänk bara på att reducera ned den till lagom sälta och smak så den inte är för blaskig. Med reducera menas helt enkelt att koka ned den. Jag kokar för det mest ned den till hälften för att få den där mustiga smaken. Samma med alla fonder man kokar. Ju mer du reducerar – desto mer smak. Ibland reducerar jag extra mycket för att det ska ta mindre plats i frysen. Sen kan man spä ut den när man tillagar. Jag fryser in platta paket, i ziplockpåsar, så staplar jag dem på varann, tar väldigt liten plats.

Fler rester som fanns i soppan var sojamarinerade champinjoner. De har funnits med på mitt julbord sen minst 20 år tillbaka. Vet egentligen inte varför men jag älskar dem till julmaten. Delar svampen i kvartar (väljer små) och häller sedan över ett par msk soja, river i lite vitlök, hackar i persilja och vrider några varv med svartpeppar över. Ett par droppar olivolja är också gott. Detta får marinera ett dygn innan vi äter. Det blev ett gäng över så de hamnade i soppan tillsammans med potatis, morot, lök och vitlök. På med buljongen och låt koka tills potatisen är mjuk. Och just ja! Jag hade ju grönpeppar- och konjakssås kvar sen dagen innan jul då vi åt kött och potatis! Den hamnade också i soppan och så en slatt grädde för extra krämighet.

Krispigt grönkål som topping! Man kan givetvis ha grönkål i soppan men jag tycker det blir så gott med det lite krispiga på toppen så jag gör mig besväret med en panna till att diska. Dessutom gillar inte en av sönerna grönkål…

Du som följt mig ett tag vet att jag är smakinspiratör för Smakbox. Julknäcke från Leksandsknäcke fanns med i senaste boxen och det gillas av alla här hemma. Passade utmärkt till soppan, med en skiva ost på.

Det är ju inte alla som har dessa rester hemma så jag skrev ett recept utifrån att nytt fläsklägg kokas så du får den goda buljongen och köttet. Lycka till min son! 😉

Soppa med fläsklägg och kyckling

Det går naturligtvis att använda annat fläsklägg, t ex kalv. Vill du använda kykclingfilé i stället är det viktigt att den inte kokar med för länge för då blir den torr. Jag skulle i så fall vänta till fläsklägget släpper från benet och då tillsätta kycklingen. Kokas tills den är genomkokt och ta ur direkt. Skulle den vara något underkokt löser ju det sig senare när du skär upp och tillsätter i soppan. Låt den få en extra stund att gå klar.
Portioner: 4 personer
Författare: Jojo

Ingredienser

Buljong

  • 1 fläsklägg, ca 1.5 kg
  • 2 kycklinglårfiléer
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 stor morot
  • 5 kryddpepparkorn
  • 5 vitpepparkorn
  • 5 svartpepparkorn
  • 2 lagerblad

Soppa

  • 4 potatisar
  • 1 liten gul lök eller bananschalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 morot
  • 1.5-2 dl kvartade, sojamarinerade champinjoner
  • 6-10 dl buljong
  • 2-3 dl grädde
  • fläsklägg och kycklinglårfilé
  • grönpepparkorn, mortlade

Topping

  • grönkål och gräslök

Instruktioner

  • Skölj fläsklägget och lägg i en stor kastrull/gryta. Dela lök och morot i bitar och lägg tillsammans med vitlöken i samma kastrull. Fyll på med vatten så det täcker fläsklägget. Tillsätt alla kryddor. Koka upp och skumma noga. Sänk till medelvärme och låt koka minst 1.5 h. Tillsätt sedan kycklingen och koka minst en halvtimme till. Kolla så att köttet släpper från benet - då är det klart.
  • Ta upp köttet och alla grönsaker. Sila och låt buljongen reducera ned till ca hälften. Smaka av tills du får den smak du tycker om. Ju mer du reducerar, desto saltare och intensivare smak. Pilla loss allt kött från fläsklägget och dela i mindre bitar tillsammans med kycklingen.
  • Hacka löken och vitlöken till soppan. Tärna potatis och skär moroten i önskade bitar. Svetta löken i lite smör och låt sedan potatis, vitlök och morot fräsa upp i tillsammans med champinjoner. Pudra över lite mjöl (eller maizena) och häll på buljong. Här bestämmer du lite hur mycket buljong du önskar, mindre för en mer grytliknande soppa och mer om ni är riktigt hungriga och sugna på att slörpa!
  • Låt koka på medelvärme tills potatisen är mjuk, ca 15-20 minuter. Tillsätt grädden och låt koka ihop. Vänd ned så mycket av köttet som du önskar (frys ev resten till senare tillfälle) Smaka av med mortlad grönpeppar, hackad gräslök och kanske en skvätt konjak.
  • Stek skuren grönkål i lite smör men se upp så den inte blir bränd. Strö över lite flingsalt och svartpeppar. Toppa sedan soppan med detta.

Lämna ett svar

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.