Grillspett och grillsåser

Mina favoritmarinader är enkla, ja inte lika enkla som färdigköpta så klart. Favoriten till kyckling just nu är hoisinsås, pokèsås, gochujangsås, kokosmjölk och vitlök. Får kycklingen sen marinera länge, gärna över natt blir det desto bättre. Den här gången skar jag kycklinglårfiléer i långa remsor innan jag marinerade. Dessa träddes sedan upp på spett innan grillning. Den andra marinaden är det massor av vitlök i. Jag hackar upp en hel vitlök och blandar med soja, olja, svart- och vitpeppar och lite citron. Den passar på alla typer av kött. Den här gången var det med fläskkarré som även den skars i tunna skivor innan marinering och sen träddes på spett.

Kycklingmarinad

0.75 dl Hoisinsås
0.75 dl Pokèsås
0.25-0.5 dl Gochujangsås
0.5 dl kokosmjöl
1-2 rivna vitlöksklyftor

Blanda ingredienserna och låt kycklingen marinera minst en timme men gärna längre.

Vitlök- och pepparmarinad

1 dl soja
0.5 dl olja
Skalet och saften av en halv citron
En hel vitlök, hackad
Massor av svart- och vitpeppar från kvarn, gärna grovmalen

Blanda alla ingredienser och låt köttet marinera minst 1 timme men gärna över natt.

De här grillspetten åt vi tillsammans med ljummen potatissallad som jag tipsat om HÄR. Till det gjorde jag tomatsalsa av körsbärstomater, lite lök, basilika, kallpressad rapsolja med citron, flingsalt och lite svartpeppar. Dessutom rädisor i kvartar med lite sesamolja, rosébalsamvinäger, flingsalt och svarta sesamfrön.

Yoghurtsåser är alltid fräscht till grillat. Den ena med smulad fetaost, lite olivolja och yttepytte riven vitlök och svartpeppar. Den andra mixade jag ramslök och yoghurt och smakade av med lite svarteppar och flingsalt.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.