Coq au vin

Eller ja, tupp och tupp…jag använde kycklinglårfiléer. Lårfiléerna blir så grymt goda när de får koka en stund. Denna gryta gjorde jag i fredags kväll. Hade ett paket lårfilé i kylen och eftersom jag varit igång hela dagen orkade jag inte åka och handla så det fick bli något på det som fanns hemma. Saknade champinjoner som jag tycker blir så goda när de får koka med i den goda såsen men skriver med det i receptet då jag tycker det hör till.

Det är något visst med potatismos till också. Väljer det alla dagar i veckan medan grabbarna hellre vill ha klyftpotatis men tycker att det funkar med mos. Så mos it is! Med en klick smör, lite grädde, mjölk och färskost. Vill du ha med smak på går det också bra.

Bryn kycklinglårfilé med lite salt och peppar på i omgångar. Lägg åt sidan och stek även steklök och fläsk. Jag hade bacon hemma men det går lika bra med rimmat bog- eller sidfläsk. Lägg tillbaka kycklingen (eller stek fläsket först så får kycklingen steka i fläskfettet), häll på rött eller vitt vin, en näve timjan, en rosmarinkvist, ett par krossade vitlöksklyftor, kalvfond och ett lagerblad. Låt koka upp och sänk sedan värmen och låt det puttra på låg värme med lock ca 2 h.

Om du vill kan du röra lite försiktigt någon gång då och då.

Jag brukar inte reda såsen men vill man ha en lite tjockare sås kan man blanda i lite maizena utrört i lite vatten.

Kom ju på när vi ätit en stund att vi hade syltlök, cornichorns och gelé!! Men de kom aldrig med på bild…så går det när man är glupsk.

Till detta drack vi ett hemligt vin? Nä då, det är en Zinfandel, It´s a Zin. Beställningsvara men finns på vissa Systembolag. Nr 74972, 119:-. Rekommenderas till lamm- och nötkött men jag tyckte den funkade utmärkt även till kycklinglårfilé.

Coq au vin

Portioner: 4 pers
Författare: Jojo

Ingredienser

  • ca 800 g kycklinglårfilé
  • 1 nät steklök
  • ca 200 g rimmat bog-eller sidfläsk (eller bacon) i bitar
  • 200 g champinjoner
  • ca 4 dl rött vin
  • 1 dl vatten
  • 1.5-2 msk kalvfond
  • en näve färsk timjan
  • en rosmarinkvist
  • ett lagerblad

Instruktioner

  • Stek fläsket, svampen och löken. Ta upp och lägg åt sidan. Stek kycklingen på båda sidor, salta och peppra. Lägg tillbaka allt i stekpannan. Häll i övriga ingredienser och låt koka upp. Sätt på lock och sänk värmen till låg. Låt puttra ca 2 h. Servera gärna med potatismos.

 

 

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.