Ceasarsallad

Favoritsalladen nummer ett – Ceasarsallad!

Jag bara älskar den här salladen! Jag var utbytesstudent i USA 1988-89 och då var jag inte direkt intresserad av att laga mat men ÄTA kan man säga….gick upp 16 kg, vilket i och för sig bara var klädsamt då jag vägde 41 kg när jag åkte haha…alltid varit smal som en pinne i min ungdom och fick alltid bassning av skolsköterskan vid hälsokontroller. Fick till och med komma och väga mig extra för att se att jag inte gick ned i vikt. Åt som en häst men hade förmodligen galen förbränning på den tiden. Så är tyvärr inte fallet nu längre…eller jo jag äter fortfarande som en häst! Varför jag berättar det är för att jag kunde längta efter ceasardressing efter att jag kom hem men hade ju ingen aning om hur jag skulle göra den. Då fanns inte google direkt så när den här dressingen dök upp på tapeten blev jag överlycklig och tänk vad smaker kan ge minnen! Jag for direkt tillbaka i tiden…Nu har det säkert gått tjugo år till så den effekten har försvunnit men är fortfarande min favoritsallad.

Det ska självklart vara romansallad till och man bör blanda dressingen med salladen men i går blev det Cajsa Warg och man tager vad man haver. Tycker det är snyggare att inte blanda in dressingen men blandar direkt jag hugger in. Petar bara kycklingen lite åt sidan under tiden.

Det SKA vara krutonger på, härigt smörstekt surdegsbröd med lite lite vitlök och gärna persilja men nu testar jag en period utan gluten för att se om mina inflammationer i kroppen kan bli lite bättre och därmed slippa lite av den konstanta värk i leder jag har så igår fick det bli utan. Grabbarna fick pasta till då de inte tycker att de blir mätta annars.

En skål full av gottis! Dressingen skulle jag kunna äta med sked! Men där får man hejda sig lite…Jag gör alltid egen dressing med majonnäs gjord på ägg och rapsolja men man kan använda färdig majonnäs. Igår gjorde jag på majonnäs som jag hade gjort i helgen och då tillsatte jag bara lite olivolja, sardellcrème och riven parmesan. Nedan får du recept hur jag gör om jag gör den från början.

Ceasardressing

Vill du inte göra så stor sats går det bra att lägga undan en del av majonnäsen innan du smaksätter den. Tänk då på att anpassa mängden vitlök och sardell framför allt så de inte tar över. Använder du bara äggulor bör du vispa för hand och tillsätta oljan droppvis från början. Jag lyckas aldrig få ihop den med stavmixer med hela mängden olja från början om jag inte använder ett helt ägg. Det blir dock mycket krämigare med två gulor så det kan vara värt extra arbete.
Portioner: 3 dl
Författare: Jojo

Ingredienser

 • 1 helt ägg, eller två äggulor
 • 1 msk dijonsenap
 • 2.5 dl neutral olja, t ex rapsolja
 • 1-2 msk olivolja
 • 3-4 sardeller eller motsvarande mängd sardellcrème
 • 1 vitlöksklyfta, gärna lite mindre
 • 1 dl finriven parmesan
 • svartpeppar från kvar och ev lite salt

Instruktioner

 • Knäck ett ägg i en behållare för stavmixer. Tillsätt senap och olja. Sätt ned stavmixerna och håll den slätt mot botten och kör tills nästan all olja sugits in och blivit majonnäs. Då kan du börja vicka fram och tillbaka och så upp och ned för att få in sista oljan.
  Smaksätt med övriga ingredienser. Prova dig fram hur mycket sardeller du ska ha i, det får inte ta över smaken. Smaka till sist av med svartpeppar och ev salt (inte säkert du behöver beroende på hur salta parmesanen och sardellerna är).
  Vill du ha den mer rinnig kan du hälla i några droppar mjölk.

Lämna ett svar

Betyg
Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.