Vattenkefir

Ja du läste rätt! Jag hade aldrig hört talas om det innan jag läste det på en väns Facebookinlägg. Jag brygger ju Kombucha och tyckte att denna fermentering lät spännande. Fick en laddning kefirgryn och laddade en första omgång. När man fermenterar bildas probiotika som ska vara bra för tarmen. Det jag märkt av att dricka Kombucha dagligen i ca 1.5 år är stärkta naglar och håret har också blivit starkt och mindre slitet. Om det är pga av detta kan man ju aldrig veta dock…

4 msk kefirgryn, 4 msk råsocker, ett torkat fikon och en liter vatten är allt som behövs. Blanda socker och vatten i en glasburk tills sockret lösts upp, i med fikon och gryn och lägg på locket. Ta bort gummiringen så att det inte blir helt tätt. Låt stå och fermentera i rumstemperatur.

Efter ett dygn silar du vätskan i ännu en glasburk. Grynen har nu förökat sig och de du inte gör en ny laddning på kan du antingen slänga i en smoothie eller förvara i en glasburk i kylen. Lägg grynen i en glasburk och häll över en blandning av 5 dl vatten, 2 msk råsocker och 2 msk citron. Skruva på locket och ställ in i kylen. Så här kan du pausa dina gryn om du vill. Upp till en månad kan de stå. Vill du fortsätta pausa häller du av vätskan och gör ny och häller över grynen. Du kan också ge bort dessa gryn till någon som vill ha.

Smaksätt gärna med frukt eller bär – då får du lättare till lite kolsyra i flaskan. Här är det granatäpplekärnor i, ca en dl. Låt även detta stå ett dygn (även denna gång med lock utan ring) innan du silar i en flaska. Sen ska flaskan stå i rumstemperatur i ett dygn och sen är den klar! Kyls med fördel innan provsmakning men öppna mycket försiktigt om du inte vill att det ska spruta ned i hela köket! 

Många flaskor blir det…

Ett glas med granatäpplevattenkefir dracks till gårdagens köttfärssås och spaghetti. Snabbvarianten med hackad lök och vitlök som steks innan köttfärs går i. När denna är tillagad tillsätts tomatpuré på botten och sen med fördel en skvätt vin, i detta fall fyra frysta tärningar rött vin som får koka in innan en burk finkrossade tomater, en köttbuljongtärning, chili och en halv burk smetana gick i. Koka ihop och smaka av med svartpeppar. Klart! Det behövs inte alltid ett långkok för en Bolognese även om det är att föredra, med lite rotselleri och små morotstärningar i…

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.