Kött går alltid hem hemma hos mig! Vegetariskt…nä tyvärr så när man droppar att det vankas oxfilé blir det jubel i stugan. Annars är mina grabbar väldigt miljömedvetna och sopsorterar, släcker lampor, tänker på att köpa ekologiskt osv. Men när det kommer till det där med kött kan de absolut inte leva utan det. Just vid detta tillfälle var det födelsedagsmiddag för minstingen, som fyllde 15 så jag får ge vika – han är inte bäbis längre! Hur gick det till?!!
Bästa stunden när man lagar mat är när det mesta är förberett för sluttillagning och man häller upp ett glas vin och njuter till. Jag skar upp köttet i dryga 200 gramsbitar och band ett snöre runt om för att hålla ihop köttet under stekningen.
Köttet stektes i massor av smör, några krossade vitlöksklyftor och en kvist rosmarin. Jag öser köttet flera gånger under stekningen, dvs fångar upp steksky med en sked och häller över varje köttbit, upprepade gånger. Vi gillar alla medium rare i familjen så jag steker i medelhet panna i två minuter på ena sidan, vänder och fortsätter steka på andra sidan i 2-3 minuter till. Sen stänger jag av stekpannan och drar från plattan och låter stå en liten stund. Vill man ha mer genomstekt kan man då lägga på ett lock för att innesluta värmen och låta köttet gå vidare uppåt i grader.
Havskräftor halverades och toppades med vitlökskryddsmör. Eget kryddsmör är ju så enkelt att göra. Lägg fram smör så det blir mjukt. Pressa i vitlök och hacka valfria örter och strö på lite flingsalt. Blanda. Detta kan användas till lite vad som helst, på kött, fisk, i bakad potatis eller som här BÅDE till köttet och att bre ut på havskräftorna. Till 150 gram smör tog jag två klyftor och en näve persilja, några rosmarinblad och salviablad och en tesked parsillade. Det som inte gick åt till havskräftorna klickades ut på lite plastfolie och rullades till en rulle. Sen får man lägga in den i kylen en stund så att den blir lite hård och sen skära i skivor. Givetvis kan man stoppa i en spritspåse och spritsa fina små toppar men nu fick det bli snabbt och enkelt.
Potatisen skär jag i halvor, på längsen. Lägg upp på plåt och salta lite. In i ugnen i 175 grader och baka tills de är mjuka. Ta ut och gröp ur försiktigt. Ställ in skalen i ugnen igen. Den urgröpta potatisen blandas med ost. I detta fall färskost med soltorkade tomater, vitlök och persilja. Ta ur potatisskalen från ugnen och lägg i potatisblandningen. Strö till sist över riven parmesan. Baka av i ugnen tills de får lite färg. Till fem lite större potatisar använde jag 1 dl färskost.
Voilá! Tornedos surf and turf med ugnsbakt potatis, sparris, kryddsmör och chokladtomater. En grönpepparsås till hade inte varit fel!
Passar på att för mitt eget kom ihåg att skriva om vinet. Det är ett spanskt vin som heter Ondas del alma och är gjord på druvan Mencia. Fruktigt och aromatiskt och helt i min smak. Köptes på Vinoteket i en blandlåda av röda viner. Jag tycker att det är roligt att beställa en låda vin från t ex Vinoteket eller Allt om mats vinklubb. Då får man prova på lite sådant som man kanske inte annars skulle prova. Har hittat både en och två sorter som jag senare beställt fler av. Man brukar också få serveringsförslag.