Pyttipanna

Jag har säkert tipsat förut om att ha en pyttlåda i frysen men jag gör det igen för det är så genialiskt om man får någon köttsnutt kvar. Ofta hamnar dessa antingen i sopan direkt eller i en liten låda i kylen för man tänker att den kan man fylla ut med något annat senare. Brukar sluta med att man kastar den ändå. Så har du inte en plastlåda i frysen som du kan fylla på med dessa snuttar, eller stora bitar med för den delen, så är det hög tid att börja med det nu. En köpepyttipanna kan ju vara smidigt en trött vardagkväll men så extremt mycket arbete är det inte. Kött, potatis och lök ska bara skäras i lagom bitar och sen stekas i omgångar, eller om man har en Muurikka är detta en perfekt rätt för den då du har större yta att jobba på. Jag brukar börja med att hacka upp allt jag tänker tjoffa i.

I denna pytt hamnade en bit ryggbiff, entrecôte, flankstek, bogfläsk, falukorv och stark chorizo. Bogfläsket var i bit och ej tillagat. Antagligen frös jag in en bit då jag bara behövde en del av biten jag köpte, minnet bra men kort! Även korven var ensamma små bitar. Stek gärna potatisen rå, det tar lite längre tid då den ska bli färdig men smakar så mycket bättre råstekt. Om man har lite framförhållning kan man koka större mängd några dagar innan för att ta fram vid pyttlagning. Stek på hög temperatur för att få färg och vänd försiktigt då potatisen lätt går sönder. Jag tycker det är otroligt gott med lök i så det blev både gul lök och silverlök och så en vitlök solo. Se upp så att inte vitlöken bränns, då blir den besk. Som sagt, stek i omgångar, gärna i två stekpannor där du fyller på från den ena till den andra. Sänk värmen i den som du fyller med färdig pytt. Avsluta med att hälla på rejält med Worcestershiresås, lite salt om det behövs och peppar.

Stekt ägg är ett måste till i min smak. Ketchup göre sig ej besvär men vet att många tycker att även den är ett måste. En senapskräm är också gott till. Jag hade kvar sen ett par dagar innan så det vara bara att klicka upp på tallriken. I denna var det bara dijonsenap, turkiskyoghurt, lite salt och svartpeppar.

Såg ett supertips på rödbetskräm igår på instagram. Synd att jag inte såg INNAN vi åt för det hade jag velat prova. Jag skriver upp receptet här så jag kommer ihåg till nästa gång. Jag hade inga inlagda rödbetor hemma så jag hackade upp några råa och kokade mjuka i vatten med lite socker, senapsfrön och ättika i, funkade perfekt men jag glömde först bort dem då jag kylde ner dem lite så hann börja äta, och fotade innan de hamnade på tallriken.

Rödbetskräm

2 normalstora rödbetor
ett par msk smör
3 msk balsamvinäger
vatten
1 msk yellow mustard
200 g Philadelphiaost
wasabi

.

Hacka rödbetorna och stek i smöret med en nypa salt. Använd en lite mindre kastrull. Tillsätt balsamvinägern efter en stund, stek lite till och häll sedan på vatten så att det precis täcker. Småkoka tills vattnet reducerats helt. Mixa rödbetorna med senap och Philadelphiaost. Smaka av med wasabi efter eget tycke och smak.

Låter grymt gott eller hur?!
Receptet kommer från @elisagoodfood

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.